Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeBIZNISDrvna industrija u Tuzlanskom kantonu bilježi sve bolje rezultate

Drvna industrija u Tuzlanskom kantonu bilježi sve bolje rezultate

Tuzlanski kanton bilježi sve bolje rezultate kada je u pitanju proizvodnja i izvoz namještaja. Oko 3.500 radnika zaposlenih u 149 firmi na ovom području svakodnevno daju svoj maksimum da bi proizvodi bili plasirani na evropsko tržište. I izuzetno su uspješni u tome.

Plasirati bosanskohercegovačke proizvode na evropsko tržište ogroman je uspjeh. Vjetar u leđa je i činjenica da je iz godine u godinu procent izvoza u porastu. Sve to potvrđuje da drvna industrija ima tendenciju rasta te da naš namještaj i drugi proizvodi od drveta imaju sve bolju poziciju na tržištu.

Investicije su uvijek dobrodrošle, bile one sa lokalnog, kantonalnog ili državnog nivoa. Bitno je sagledati podatke od prethodnih godina i na osnovu toga znati u šta i na koji način ulagati.

“Moramo voditi računa da više podržavamo i investiramo kada su u pitanju firme koje se bave finalnim namještajem, jer kad pogledamo ovu strukturu izvoza, vidimo da 25% porastao izvoz trupca, 39% izvoz rezane građe, al’ svega je 8% povećan izvoz finalnog namještaja”, rekao je Suad Selimović, sekretar Kantonalne privredne komore Tuzla.

Ono što ovu granu industrije izdvaja od ostalih jeste to što, uprkos pandemiji koronavirusa i otežanim uslovima rada, firme koje se bave proizvodnjom i preradom namještaja nisu prekidale svoj rad.

Dobra geografska pozicija i sirovine kojima obiluje naša država pružaju potencijal drvnoj industriji da napreduje i u budućnosti. No, ne treba zaboraviti da za napredak bilo kojeg sektora moraju biti uključeni svi jer, kako kažu proizvođači, lako je biti broj jedan na tržištu, ali je teško zadržati tu poziciju.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments