Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETGazi Turali-beg je prije 450 godina utemeljio Tuzlu i organzovao proizvodnju soli

Gazi Turali-beg je prije 450 godina utemeljio Tuzlu i organzovao proizvodnju soli

Gazi Turali-beg predstavlja jednu od najvažnijih ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine. Ovaj vakif sjeveroistočne Bosne je prije 450 godina utemeljio Tuzlu, napravio vodovod, ali i organizovao proizvodnju soli.

Gazi Turali-beg je ličnost koja je utemeljila Tuzlu i od ovog grada je u 16. stoljeću napravio centralno administrativno mjesto, što se zadržalo do danas. U tom gradu sagradio je džamiju, mekteb, han, hamam, vodovod i 38 dućana.

Sve to je uvakufio zajedno s jednom četvrtinom slane vode tadašnjeg rudnika soli i velikim brojem zemljišnih parcela. Pored toga 300.000 srebrenih dirhema dao je, između ostalih svrha, i za poticaj trgovine i poduzetništva.

Jedini dokument koji nas danas podsjeća na znamenitog Gazi Turali-bega jeste njegova vakufnama, sačuvani pisani trag iz 16. stoljeća u Tuzli.

Ove godine obilježava se 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, jednog od najdragocjenijih historijskih svjedočanstava o veličini djela ljudi ove zemlje i ovog grada. Nizom aktivnosti Medžlis Islamske zajednice u Tuzli tokom 2022. obilježit će značajnu godišnjicu.

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović kaže da je plemeniti Gazi Turali-beg bio vizionar, dobro je razumijevao društvo i najvažnije segmente njegovog razvoja.

“Njegov vakuf obuhvatao je džamiju i mekteb, mjesta gdje se čovjek duhovno i intelektualno izgrađuje, ali i druga materijalna dobra koja su u to vrijeme snažno podstakla urbani i privredni razvoj Tuzle. Zato su Gazi Turali-beg i njegovo veliko dobročinstvo iznimno važni za ovaj grad i sve njegove građane. Povodom godišnjice Gazi Turali-begovog vakufa, iskazujemo ponos na generacije prije nas, kao i našu zahvalnost najistaknutijima među njima”, kazao je Fazlović.

Kako bi se ukazalo na značaj Gazi Turali-begovog vakufa u vremenu kada je nastao, ali i njegov veliki značaj za muslimane i cijelu Islamsku zajednicu danas, u džamiji Kralj Abdullah u Tuzli u petak će hutbu govoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed efendija Huskanović kaže da je jedan od ciljeva manifestacije podsjetiti na temljene i univerzalne vrijednosti Gazi Turali-begovog vakufa i njegovog dobročinstva.

“Gazi Turali-beg je najznačajniji vakif sjeveroistočne Bosne i jedna od najvažnijih ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine, koja je ostavila neizbrisiv trag na historiju ovog grada i regije. Veliki dobrotvor, sa časnom titulom gazije, utemeljitelj je grada i najveći dobrotvor u višestoljetnoj historiji Tuzle. Stoga s ponosom organizujemo program koji za cilj ima promociju njegovih hajrata i njihov nastavak kroz aktivnosti Medžlisa Tuzla, a uz podršku Mufitjstva tuzlanskog i u saradnji s Behram-begovom medresom, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Bibliotekom Behram-beg i drugima”, naglasio je Huskanović.

Povodom značajnog jubileja Muftijstvo tuzlansko je 15. februara, što je dan kada je Gazi Turali-begova vakufnama upisana u registar šerijatskog suda u Čačku, proglasilo datumom od posebnog značaja.

Program obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa obuhvata niz različitih aktivnosti koje će se realizovati tokom cijele ove godine, počevši od 10. februara.

Među njima su mevludska svečanost u Gazi Turali-begovoj džamiji, svečana akademija, naučni skup o toj historijskoj ličnosti, promocije knjiga, takmičenje u hifzu, različite posjete, svečano potpisivanje ugovora sa stipendistima Medžlisa Tuzla, darivanja knjiga, posjete i druge aktivnosti koje za cilj imaju afirmaciju zadužbine (vakufa) po ugledu na plemenite vakife.

RTVTK

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments