Subota, 28 Maja, 2022
Google search engine
HomeLifestyleHariju Varešanoviću i Dinu građani više neće plaćati penziono i zdravstveno

Hariju Varešanoviću i Dinu građani više neće plaćati penziono i zdravstveno

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na svojoj zvaničnoj stranici objavilo je novi popis na kojem je 38 istaknutih samostalnih umjetnika, a kojima se iz budžeta Kantona plaćaju doprinosi. Kako piše Avaz, za razliku od ranijih godina na popisu više nema zvučnih imena poput Fuada Backovića Dina i Harija Varešanovića.

Objava ovog dokumenta svake godine u javnosti izazove brojne reakcije, a većina građana smatra da umjetnici sa svojim dobrim poslovima itekako mogu sami da svakog mjeseca uplaćuju doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje. Dodajmo i da je za ovu pogodnost u kojoj uživaju umjetnici iz kantonalnog proračuna prošle godine izdvojeno 283.000 KM, a ove godine bi taj iznos mogao biti 2.000 KM veći. Prema zakonu, nakon što ispune tražene uslove, za jednog umjetnika se mjesečno izdvaja 615 KM, a godišnje više od 7000 KM.

Na popisu su ove godine istaknuti likovni umjetnici Irfan Hozo, Mirsada Baljić, Alma Hrasnica-Dervišević, Ata Omerbašić, Dževdet Nikočević, Ljiljana Šaković- Mujan, Danijela Madacky-Letić (u penziji), Miodrag Spasojević, Ljiljana Majkić, Nerdina Abdulić-Osmančević, Mersiha Merdžanović, Ilonka Jasak, Emir Osmić, Lejla Graho, Nelisa Baždar, Aleksandra Knežević, Merima Ivković, Šejla Kamerić, Boris Hodak, Kerim Mušanović, Naida Čelik, Denis Haračić, Adis Lukač, Alisa Teletović i Nanda Agić. Tu su i književnici Izet Perviz, Sabahudin Hadžialić, Ahmed Burić, Asmir Kujović i Marija Fekete-Sullivan. Na popisu su i modna dizajnerka Emina Husedžinović-Ibrahimović, kantautor Muhidin Muharemović, Mirsad Smajlović koji se bavi kaligrafijom, Almin Zrno, Mensura Jahić i Vanja Lisak, koji se bave umetničkom fotografijom, Sanja Džeba za primenjenu umetnost i glumica Alena Džebo Hećo.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments