Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETLažiranje potvrda o vakcinaciji protiv Covida u BiH je sve unosniji posao

Lažiranje potvrda o vakcinaciji protiv Covida u BiH je sve unosniji posao

Policijska uprava Doboj privela je osobu D.B. iz Doboja zbog sumnje da je pribavio lažnu potvrdu o vacinisanju protiv Covida. Naime, privedena osoba je pribavila lažni dokument o vakcinaciji sa dvije doze Pfizera za koju je, za sada, nepoznatom licu dao 300 KM

Izgleda da lažiranje potvrda o vakcikaniciji protiv Covida postaje sve unosniji posao. Nakon više lažnih potvrda u Hrvatskoj i EU koje su stigle iz Kantona 10, zatim više osoba u Srbiji koji su uhapšeni zbog falsifikovanja, te jednog istraživanja da u EU najviše lažnih potvrda stiže iz Sjeverne Makedonije, novi slučaj pojavio se u Doboju.

Policijska uprava Doboj privela je osobu D.B. iz Doboja zbog sumnje da je pribavio lažnu potvrdu o vacinisanju protiv Covida. Naime, privedena osoba je pribavila lažni dokument o vakcinaciji sa dvije doze Pfizera za koju je, za sada, nepoznatom licu dao 300 KM, prenosi BHRT.

D.B. je svjesno da je navedena potvrda lažna, istu putem mobilne aplikacije Viber poslalo odgovornom licu u privrednom društvu u kojem je zaposleno da se ista odloži u njegov dosije vozača, što je odgovorno lice i učinilo.

Podsjetimo kako je više krivotvorenih kovid-potvrda, uz lažne potpise i pečate iz Kantona 10 otkriveno u Hrvatskoj i u drugim zemljama EU-a, što je saopšteno u decembru prošle godine.

Pevare su otkrivene kada je Zavodu za javno zdravstvo Kantona 10 stigao zahtjev za provjerom iskaznice vakcinacije koju je poslala Služba za izdavanje EU Covid potvrda iz Zagreba.

Prema informaciji kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, nakon toga su dobili još nekoliko kovid iskaznica iz Hrvatske i zemalja EU-a za koje je provjerama utvrđeno da osobe nisu cijepljenje, te da su potvrde krivotvorene.

Na krivotvorenim iskaznicama o cijepljenju lažirani su potpisi i pečati direktorice Zavoda za javno zdravstvo kantona 19 dr. Diane Mamić i doktoriceDoma zdravlja u Tomislavgradu dr. Bernardine Šarac.

Policija u Srbiji uhapsila je devet osoba zbog sumnje da su umiješane u izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji na korona virus, saopštilo je 3. februara Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Tada su tri osobe osumnjičene za trgovinu uticajem, jedna za zloupotrebu službenog položaja i pet za falsifikovanje isprave. MUP je saopštio da su uhapšeni odgovorno lice Doma zdravlja Kovačica, dvoje radnika te ustanove, kao i još šest lica.

U saopštenju se navodi da policija sumnja da su oni za novčani iznos od po 300 eura omogućavali dobijanje potvrda o izvršenoj vakcinaciji iako osoba nije bila vakcinisana.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments