Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKNa današnji dan prije 689 godina u Srebreniku nastala čuvena Povelja Stjepana...

Na današnji dan prije 689 godina u Srebreniku nastala čuvena Povelja Stjepana II Kotromanića – Večeras otvaranje manifestacije “Dani Povelje”.

Na današnji dana prije 689 godina pod Starim gradom Srebrenikom nastala je čuvena Povelja Stjepana II Kotromanića.

Riječ je o povelji  kojom vladar srednjovjekovne bosanske države 15. februara daleke 1333. godine, u cilju dobrosusjedskih odnosa i unapređenja trgovačkih veza Dubrovačkoj republici daruje Rat, Ston, Prevlaku i ostrva oko Rata. U tom dokumentu se prvi put spominje ime Srebrenika u pisanim historijskim izvorima i zbog toga se 15. februar iz 1333. godine obilježava kao rođendan ovog grada.

Ovogodišnje izdanje tradicionalne manifestacije “Dani Povelje” Srebrenik, kojom se obilježava 689. godišnjica čuvene Povelje, biće obilježeno nizom prigodnih sadržaja.

U subotu 12. februara upriličen je tradicionalni planinarski pohod “Povelji u pohode” u organizaciji planinarskog društva “Majevica” Srebrenik.

Svečano otvaranje manifestacije “Dani Povelje” je večeras od 19:30h u Domu kulture, a ljubitelji pozorišta moći će pogledati sjajnu pozorišnu predstavu “Mirna Bosna” u izvedi Kamernog teatra 55 Sarajevo, a također biće upriličena i izložba “Stari hrast”-autora Ive Jelušića.

U srijedu 16. februara biće upriličeno i književno veče sa akademikom Abdulahom Sidranom, te još niz zanimljivih kulturnih sadržaja koji će na programu biti sve do 23. februara.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments