Utorak, 24 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNajviše interesa za sezonskim poslom u Hrvatskoj iskazali radnici iz BiH, Sjeverne...

Najviše interesa za sezonskim poslom u Hrvatskoj iskazali radnici iz BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije

Većina oglašenih radnih mjesta odnosila se na sezonski rad, no u značajnom broju konkursa za slobodna radna mjesta poslodavaci su nudili i mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa nakon završetka ljetne sezone

Online sajam sezonskih poslova Sezonac.hr održao se od 26.januara do 4. februara u organizaciji portala MojPosao.

Ove godine učestvovalo je 39 poslodavaca – trgovački lanci, hotelske kuće i ugostiteljski objekti – što predstavlja rast od 56 posto u odnosu na 2021. kada je radnike na sajmu tražilo 25 poslodavaca.

Sajam je zabilježio 147.000 posjeta i 1.060,000 pregleda stranice, a posjetitelji sajma mogli su se prijaviti na više od 200 oglasa za posao.

Najtraženiji sezonski radnici u Hrvatskoj su: sobar/sobarica, prodavač, konobar, recepcioner i kuhar.

Većina oglašenih radnih mjesta odnosila se na sezonski rad, no u značajnom broju konkursa za slobodna radna mjesta poslodavaci su nudili i mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa nakon završetka ljetne sezone.

Ukupno je prikupljeno više od 11.000 prijava za oglašena radna mjesta, a tražitelji posla najčešće su se prijavljivali za sljedeća radna mjesta: radnik za utovar / istovar prtljage / pošiljaka na zračnoj luci, prodavač – blagajnik, sobar/sobarica i recepcioner.

Pored onih iz Hrvatske, sajam je ponovno pobudio veliki interes i kod radnika iz regije te je, kao i ranijih godina, zabilježen velik broj prijava na oglašena radna mjesta od strane kandidata iz susjednih zemalja.

Najviše interesa za pronalaskom sezonskog posla u Hrvatskoj iskazali su radnici iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments