Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETObraćanje predsjednika Ukrajine: Ne bojimo se nikoga, spremni smo na dugotrajnu borbu

Obraćanje predsjednika Ukrajine: Ne bojimo se nikoga, spremni smo na dugotrajnu borbu

Ukrajina želi razriješiti krizu uz pomoć diplomacije, rekao je Zelenskij, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

Zelenskij se obratio naciji nakon odluke Rusije da službeno prizna nezavisnost dviju odmetnutih proruski orijentiranih regija istočne Ukrajine te da tamo pošalje svoju vojsku, dajući dodatno ubrzanje krizi za koju Zapad strahuje da bi mogla izazvati veći rat.

Nakon što je predsjedao sastankom Vijeća sigurnosti, Zelenskij je optužio Rusiju za kršenje suverenosti teritorija Ukrajine te ustvrdio kako bi to moglo značiti da Moskva odustaje od mirovnih pregovora i Sporazuma iz Minska usmjerenih na okončanje separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini, prenosi Hina.

“MI SMO NA SVOJOJ ZEMLJI”

Ukrajina želi razriješiti krizu uz pomoć diplomacije, rekao je Zelenskij, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu.

“Odani smo mirnom i diplomatskom putu, slijedit ćemo njega i samo njega”, izjavio je Zelenskij. “Ali mi smo na svojoj zemlji, ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati”, dodao je.

Pozvao je na hitan summit čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske te istovremeno pozvao ukrajinske saveznike da poduzmu akciju protiv Rusije.

Ruski su potezi naišli na osudu SAD-a i Evrope te najavu novih sankcija, iako nije odmah bilo jasno hoće li rusku vojnu akciju Zapad smatrati početkom invazije u punom razmjeru. To područje je već ranije bilo pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

“VAŽNO JE VIDJETI KO JE PARTNER”

Administracija predsjednika Zelenskog izrazila je frustraciju zbog nespremnosti Zapada da uvede preventivne sankcije nakon što je Rusija posljednjih tjedana okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica.

“Očekujemo jasne i učinkovite korake podrške od svojih partnera”, rekao je Zelenskij. “Vrlo je važno vidjeti ko je naš pravi prijatelj i partner, a ko će i dalje nastaviti riječima plašiti Rusiju”, upozorio je.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments