Srijeda, 18 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPismo poslano 1994. iz Srebrenice vratilo se nakon 23 godine neuručeno

Pismo poslano 1994. iz Srebrenice vratilo se nakon 23 godine neuručeno

Hasan Hasanović preživio je genocid u Srebrenici. Na “putu spasa”, izgubio je oca i brata blizanca. O ratnom periodu i danas svjedoči. Kao i pismo, koje je pronašlo svoj put nazad do njega.

Nakon 23 godine Hasanu Hasanoviću vraćeno je pismo koje je 94. godine poslao rođacima koji ovo pismo, očito, nikada nisu primili.

Dva rođaka iz Tuzle, objašnjava Hasanović, pobjegli su u Nizozemsku 1993. godine, nakon što im je otac, a njegov amidža, poginuo od granate.

“Bili smo jako bliski, i pošto je bio problem tada da se pisma šalju preko Crvenog krsta zbog cenzure, odlučio sam da to pismo dam jednom nizozemskom vojniku kojeg sam upoznao, ali međutim ja nisam napisao adresu. On je čuvao to pismo 23 godine i vratio je ovdje pismo i donio mi ga je neko“, kazao je Hasanović, prenosi N1

A Hasanović Memorijalnom centru u Potočarima, gdje stoji zajedno sa još 44 lična predmeta žrtava, i 99 svjedočanstava. Za one koji su ih sve preslušali, najteža su ona majki Srebrenice.

“Veliki broj majki je govorio o svojim uspomenama, o svojoj djeci koja su ubijena u genocidu u Srebrenici, jedno svjedočenje ja zaista nikada neću zaboraviti, majke koja i dan danas živi u Srebrenici i koja priča kako svaki dan prolazi pored jednog zida gdje je vidjela svog sina koji je tada imao 15 godina koji je tu sjedio sa svojom prvom djevojkom, a samo par godina kasnije još uvijek maloljetan je ubijen u genocidu”, kazao je Denis Džidić, direktor BIRN-a.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

RADIOSARAJEVO.BA

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments