Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPočetkom 2022. godine evidentan rast cijena osnovnih životnih namirnica

Početkom 2022. godine evidentan rast cijena osnovnih životnih namirnica

Da li ću imati dovoljno novca za hranu? Da li će mi poslodavac na vrijeme isplatiti platu? Kako preživjeti od mininalne plate?, samo su neka od pitanja sa kojima se građani BiH nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica svakodnevno susreću. Dok su određene namirnice skuplje 40 posto, pojedine poput suncokretovog jestivog ulja su za više od 100 posto skuplje nego prethodnih  godina. Znatno je veća cijena brašna, šećera, mliječnih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina.


„Cijene su sada veće nego u Hrvatskoj, veće su sasvim sigurno nego  u Hrvatskoj tako da nekih 5-6 osnovnih proizvoda imaju vrlo visok rast i to najviše ugrožava jednu običnu prosječnu porodicu koja živi sa platom od 600,700,800 maraka ako je zaposlen jedan član ako  radi u realnom sektoru“, istakla je Gordana Bulić predsjednica Udruženja potrošača “Klub potrošača” TK.

Sindikalna potrošačka korpa u januaru 2022. godine iznosila je 2 hiljade 357 KM, dok je njena pokrivenost prosječnom platom manja od 45 posto.  Najviše sredstava usmjereno je na prehranu stanovništva, gdje su cijene hrane najskuplje u posljednjih 10 godina.

„Mislim da ako nešto pod hitno Vlada Federacije u prvom redu ne poduzme da se zaustavi ovaj enorman rast cijena mislim da nam se ne piše nikako dobro. Mislm da bi bilo poželjno i pametno da se uradi to na način da se smanji pdv na osnovne životne namirnice pa čak i možda na neke i da se ukine privremeno, da se ukinu akcije na neke proizvode koje su uvedene tako da bi olakšali građanastvu da prevaziđemo ovu situaciju u kojoj se nalazimo“, rekao je Fahrudin Šahović predsjednik Saveza samostalnih Sindikata TK.

„Moramo staviti akcenat na zaštitu potrošača. Najviše zaštitu onih koji su u socijlanoj potrebi. U socijalnoj potrebi sada postaje radnik sa mal ovećom platom jer je inflacija progutala dio sredstava i slažem se sa vama da je ovo posljednji momenat da krenemo u nešto.Dosada smo pomagali privredi, mislim da je sada veoma potrebno da nam ne progovori narod iz gladnog trbuha da počnemo nešto da rješavamo“, naglasio je Šaban Muminović iz Udruženja potrošača, podružnica Živinice.

Ukoliko dođe do dodatnih i obimnijih povećanja cijena osnovnih strateških naminirca kantonalna direkcija robnih rezervi djelovat će na tržištu kako bi zaštitili i pomogli stanovnicima Tuzlanskog kantona.


„Istina je da je došlo do povećanja osnovnih strateških namirnica. Direkcija robnih rezervi ima modus  i ima zakonsku osnovu da reaguje u određenim momentima. Sigurno je da ćemo u okviru svoje mogućnosti i zakonskih okvira djelovati na tržištu i pomoći našem stanovništvu ukoliko dođe do nekih enromnih povećanje cijena“, istakao je Almir Žilić direktor Kantonalne direkcije robnih rezervi.


Iz ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK ističu kako su povećanja cijena naftnih derivata,  osnovih životnih namirnica, smanjenje proizvodnje i rast influacije prisutni ne samo u BiH, nego i u ostalim evropskim zemljama. Od pojave pandemije koronavirusa ograničavali su marže na određene proizvode, kako bi zadržali cijene prihvatljive stanovništvu sa minimalnim izvorima prihoda.

 „Mi u skladu sa zakonom o kontroli cijena dakle možemo uvoditi marže, ograničavati marže na određene vrste proizvoda kojim je taj zakon propisao nadležnosti kantona. Mi smo to ranije već imali, prošle godine je ta mjera ukinuta, Obzirom da  je na federalnom nivou donešena odluka da osnovne životne namirnice federalna odluka pokriva tako da su te glavne naminirce na njih je marža ograničena“, rekla je Dželmina Huremović pomoćnik ministra za trgovinu i turizam TK.

Visoke cijene osnovnih životnih namirnica povećavaju standard života u našoj zemlji. Cijene rastu, plate stanovnišvu ostaju iste, zbog čega je osnovan strah od dodatnih poskupljenja koji bi u potpunosti ugrozili njihovu egzistenciju.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments