Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPonovo upaljen alarm zbog jakog vjetra, očekuju se udari do 80 kilometara...

Ponovo upaljen alarm zbog jakog vjetra, očekuju se udari do 80 kilometara na sat

Narandžasti meteoalarm na snazi je u regijama Livno, Trebinje i Foča, a žuti u regijama Sarajevo, Tuzla, Mostar i Višegrad

Zbog jakih udara vjetra u jugozapadnoj i jugoistočnoj Bosni te na području istočne Hercegovine na snazi je narandžasti meteoalarm, dok je na ostalom prostoru Hercegovine, centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne na snazi žuti meteoalarm, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako se na području regija Foča i Trebinje gdje je na snazi narandžasti meteoalarm prognozira mjestimično pojačan vjetar s udarima od 17 do 22 metra u sekundi (od 61 do 80 kilometara na sat), dok se u regiji Livno očekuju udari vjetra sjevernog smjera od 60 do 75 kilometara na sat.

“Poduzmite mjere opreza. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući”, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Na području regije Mostar prognoziraju se udari vjetra sjevernog smjera od 40 do 55 kilometara na sat, a u regijama Sarajevo i Tuzla udari vjetra sjevernog smjera od 40 do 50 kilometara na sat, te u regiji Višegrad mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 11 metara u sekundi (40 kilometara na sat), posebno u planinskom dijelu regije gdje može biti i olujni od 40 do 65 kilometara na sat.

U ovim regijama na snazi je žuti meteoalarm.

“Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar”, upozoravaju iz FHMZ-a BiH.

Inače, usljed novih padavina na Bjelašnici je izmjeren 131 centimetar snijega, u Livnu 12, Sarajevu 8, te Bugojnu 2 centimetra.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments