Subota, 28 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPreminuo Lik Montanjer, čovjek koji je otkrio HIV

Preminuo Lik Montanjer, čovjek koji je otkrio HIV

Francuski virusolog i Nobelovac Lik Montanjer (Luc Montagnier), čovjek koji je otkrio HIV, umro je u 89. godini u jednom pariskom predgrađu, javio je The New York Times. Veliku slavu je stekao otkrivanjem virusa koji izaziva sidu, ali se u kasnijim godinama udaljio od kolega, upuštajući se u neobične eksperimente koji su doveli u pitanje osnovna načela nauke.

Tokom pandemije koronavirusa bio je otvoreni protivnik vakcina. Nobelovu nagradu dobio je 2008. za istraživanja HIV-a, a što se tiče koronavirusa, tvrdio je da je nastao vještačkim putem.

– Bolest COVID-19 stvorena je u laboratoriji u Vuhanu, koja se specijalizirala za istraživanje koronavirusa još od prošle decenije. Naučnici su vjerovatno u njega ubacili RNK iz HIV u potrazi za vakcinom protiv tog virusa, pa je došlo do manipulacije. Ne znam kako je virus izašao iz laboratorije, možda je za to kriv nekakav čarobnjak – rekao je 2020. Montanjer u gostovanju na TV CNEWS.

Njegove izjave podigle su puno prašine, a te tvrdnje demantirali su sa Pasterovog instituta u Parizu, na kojem je u vrijeme otkrivanja HIV-a 1983. bio načelnik Odeljenja za virusnu onkologiju.

Bio je više od deset godina u sukobu s naučnom zajednicom. Nakon što je primio Nobelovu nagradu, Montanje je 2009. rekao da je jak imunitet dovoljan u borbi s HIV koji je istraživao veći dio karijere. Nakon toga je iznio teoriju da voda ima pamćenje.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments