Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETRad banaka u Bosni i Hercegovini nije ugrožen

Rad banaka u Bosni i Hercegovini nije ugrožen

Centralna banka BiH, Agencija za osiguranje depozita BiH, Agencija za bankarstvo FBiH i Agencija za bankarstvo RS-a obratile su se građanima Bosne i Hercegovine povodom novonastale situacije u Ukrajini i reperkusija na finansijski sistem.Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Institucije u Bosni i Hercegovini, koje su učesnice mreže finansijske stabilnosti zemlje, putem mehanizma bankarske koordinacije supervizora prate najnovija dešavanja koja su vezana za aktuelnu geopolitičku situaciju i sukobe u Ukrajini, kao i njihove potencijalne ekonomske efekte na banke koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Svjesni smo zabrinutosti građana i privrede zbog pitanja efekata objavljenih sankcija na rad banaka u Bosni i Hercegovini, a posebno efekata na rad banaka koje su u indirektnom vlasništvu Sberbank Rusija.

Prema informacijama kojima raspolažu nadležne entitetske agencije za bankarstvo koje vrše nadzor nad radom banaka, članice grupe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini su u direktnom vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču i pod nadzorom su regulatornih tijela EU.

Objavljene sankcije imaju efekte samo na transakcije i klijente koji su obuhvaćeni sankcionim listama. U tom smislu, takve sankcije ne obuhvataju bankarske entitete u Bosni i Hercegovini.

Rad banaka u Bosni i Hercegovini, kao i mogućnost da se održi dostupnost i kvaliteta usluga nisu ugroženi, i ne postoji potreba za raskidanjem poslovnih odnosa s bilo kojom bankom u Bosni i Hercegovini.

Institucije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlastima, u mogućnosti su da zaštite deponente i u uslovima produžene krize. Dodatno, naše institucije će koordinirati sve naknadne aktivnosti s relevantnim regulatornim tijelima EU, a u cilju zaštite interesa naših građana i privrede.”

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments