Subota, 21 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETRadnici kojima nije uvezan radni staž prepušteni sami sebi

Radnici kojima nije uvezan radni staž prepušteni sami sebi

Brojne firme su likvidirane i ne postoji pravno lice, a radnici takvih tvrtki nemaju mogućnosti ni aplicirati.

Hiljade radnika samo u Tuzlanskom kantonu i dalje čeka uvezivanje radnog staža. Firme su propale ili otišle u stečaj, staž mnogima nije uvezan. Od vlasti i zakona, pa ni pojedinih stečajnih upravnika, nemaju mnogo koristi.

Sabaha je u nekadašnjem tuzlanskom gigagantu Resod-Gumingu radila od 1979. do 2001. godine, kada je počelo propadanje tvrtke. Uplaćeno joj je nepunih 15 godina staža. Kada je napokon dočekala pravo na starosnu penziju, kreću problemi s papirologijom koju je dobila od stečajnog upravnika. Godine je provela na radnom mjestu, a danas jedva preživljava, narušenog zdravlja, čekajući osnovno pravo. “Čuvala sam i žene, nema što nisam radila, čistila kuće da bih preživjela, a to državu nije briga”, kaže. Od Gumare u kojoj je Sabaha provela godine, zajedno sa ostalim radnicima, danas nema ni traga, a zemljište je prodano.

Na hiljade je onih poput Sabahe i njenih kolega, među kojima i bivši radnici Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, TTU-a, Konjuha, Borca Banovići i mnogih drugih. “Ova država ne misli na svoje bivše radnike, zaposlenike koji su radili i u ratu, i bili pod radnom obavezom, došli smo do ništa. Ovo je sramota”, dodaje Sabaha. Iz Sindikata navode da je godinama donošenje zakona o uvezivanju staža ostalo samo u priči političara. Dodaju da i sredstva koja federalna vlast izdvaja, a koja je u prijedlogu za ovu godinu dvostruko smanjila, dodatno ukazuju na činjenicu da su radnici prepušteni sami sebi. “Mi očekujemo da će biti daleko veća sredstva odvojena u budžetu za uvezivanje staža i očekujemo da će Vlada Federacije prilagoditi kriterije ko ima pravo da se javi na na taj javni poziv, jer do sada su se mogla samo javiti pravna lica”, kaže Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.

Brojne firme su likvidirane i ne postoji pravno lice, a radnici takvih tvrtki nemaju mogućnosti ni aplicirati. Ostaju bespomoćni, poput onih iz Borca Banovići, gdje je arhiviran stečajni postupak. “Čekamo samo bolje vrijeme, da bude malo toplije, mi ćemo ostaviti u Sarajevu pred zgradom Vlade Federacije te ljude, pa neka Fadil Novalić i Vlada rješavaju njihov problem. Nemamo drugog načina, vjerujte”, kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona. Godine su proveli na radnim mjestima, radili i u najtežim uslovima, a danas moraju javnim pozivima tražiti svoje pravo i nadati se da će tako uspjeti. Mnogi penziju nisu ni dočekali, a onim poput Sabahe, ostaje nada da će dobiti zaštitu nakon posljedica koje trpe zbog tuđih grešaka i pogrešno popunjenih obrazaca, javlja BHRT.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments