Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETRast cijena nekretnina bi mogao ugroziti privredu nekih članica EU

Rast cijena nekretnina bi mogao ugroziti privredu nekih članica EU

Evropski odbor za sistemski rizik (ESRB) upozorio je pet zemalja članica, među kojima i Hrvatsku, da bi rast cijena nekretnina mogao ugroziti privredu i dovesti do kraha tržišta nekretnina, te pozvao na preduzimanje hitnih mjera.

U preporukama koje je odbor uputio prije dva dana od tih država se traži da ne podstiču zaduživanje građana kroz subvencionisane kredite.

Upozorenja su upućena Hrvatskoj, Mađarskoj, Lihtenštajnu i Slovačkoj. Osim toga, preporuke su poslate i Njemačkoj i Austriji nakon što nisu ispunile zahtjeve ESRB-a iz 2016. i 2019. godine.

“Rizici finansijske stabilnosti vezani za stambene nekretnine nastavili su rasti u kontekstu makroekonomskih rizika povezanih s pandemijom virusa korona i kontinuirane snažne dinamike tržišta nekretnina, stambenih kredita i zaduženosti domaćinstava”, ističe se u upozorenju i preporukama.

Navodi se da su ključne ranjivosti istaknute u procjeni ESRB-a srednjoročne prirode i odnose se na brzi rast cijena nekretnina i moguću precijenjenost stambenih nekretnina, nivo i dinamiku zaduženosti stanovništva, rast stambenih kredita te znakove popuštanja standarda kreditiranja.

U posebnom upozorenju za Hrvatsku napominje se da se “nakon dužeg perioda korekcije i prigušenog rasta realni rast cijena nekretnina ubrzao na osam procenata na godišnjem nivou početkom 2019. godine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments