Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVRIJEMESladić najavio: Slijedi topao i prilično suh februar

Sladić najavio: Slijedi topao i prilično suh februar

Prognozu za februar 2022. godine dao je i Nedim Sladić za N1: Prema svim dostupnim prognoznim i statističkim modelima, i ovogodišnji drugi mjesec bit će izgledno topliji mjesec od prosjeka, pri čemu su moguće nerijetko i periodi i sa značajnijim temperaturnim odstupanjem, odnosno perioda kada temperature zraka prelaze 15 °C, a na sjeveru Bosne se približavaju i prema 20 °C, što smo imali i proteklih godina. Uopćeno govoreći, ovaj mjesec bi tako nastavio trend toplih, gotovo proljetnih februara koji je započeo još 2014. godine, s kratkom stankom 2018. godine, budući da su sve unazad 7-8 godina izuzev već spomenute 2018. bile toplije od prosjeka.

Posljedica ovogodišnje toplijeg februarae je jačanje utjecaja Atlantika te pozicioniranog grebena koji se preko zapadne i jugozapadne Europe širi prema srednjoj Europi, koji potiskuje hladniji zrak istočnije, pa se sve promjene vremena nad našom zemljom većinom svode na kratkotrajne i po rubu utjecaje frontalnih poremećaja koji donose prolazna zahlađenja s manjom količinom padavina, što pokazuje i trend sušnijeg februara od prosjeka.

U takvim okolnostima, signali za veće zahlađenje i veći snijeg su vrlo niski. A ako je suditi prema trenutnim srednjoročnim izračunima, proljetne temperature i toplota koja se povlači sa sjevera Afrike moguća je već iduće sedmice.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments