Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSve detaljno razradili: Banda od njemačkih građana prevarama izvukla više od 120...

Sve detaljno razradili: Banda od njemačkih građana prevarama izvukla više od 120 miliona eura

Kriminalna arapsko-turska banda godinama je prevarama izvlačila novac od njemačkih građana, uglavnom starijih, te je između 2018. i 2020. uspjela opljačkati više od 120 miliona eura, javlja u utorak javni servis ARD.

“Prema informacijama pokrajinskih ureda za borbu protiv kriminala, kriminalna banda je pomoću trika ‘Lažni policajci’ opljačkala novca, nakita i zlata u vrijednosti od preko 120 miliona eura”, javlja ARD.

Uredi za borbu protiv kriminala zabilježili su širom Njemačke preko 154.000 pokušaja prevare, od kojih su kriminalci u 10.500 slučajeva imali uspjeha. U najvećem broju slučajeva žrtve su stariji građani.

Kriminalisti smatraju da je broj prevarenih građana mnogo veći, ali da mnogi zbog srama nisu prijavili da su postali žrtve prevaranata, prenosi Hina.

PROCES U IZMIRU

Trenutno u turskom gradu Izmiru traje proces protiv 81 optuženog, koje se sumnjiči da su preko posebno organiziranih pozivnih centara u Turskoj nazivali brojeve u Njemačkoj te se predstavljali kao policajci.

Građanima se savjetovalo da zbog navodnih brojnih provala u susjedstvu vrijednosti koje drže kod kuće predaju “policajcima” koji će ih posjetiti kod kuće, pri čemu se također radilo o članovima bande.

Članovi bande koji su radili u call-centrima uglavnom su turski državljani koji su živjeli i odrasli u Njemačkoj pa stoga govore njemački bez naglaska.

Jedan od prvooptuženih je Amar S., jedan od vodećih pripadnika tzv. klana Miri, koji je još 2012. pobjegao iz pritvora u Bremenu, gdje je čekao suđenje. Pored njega među prvooptuženima je još nekoliko pripadnika ovog kriminalnog klana koji uglavnom djeluje na zapadu i sjeveru Njemačke.

Mediji navode da se radi o pripadnicima arapske manjine Malami, koja živi na području Turske i Libanona. Mnogi pripadnici ove manjine su tokom građanskog rata u Libanonu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina došli u Njemačku kao ratni izbjeglice.

VIŠE KLANOVA

Njemačke vlasti već nekoliko godina intenzivno prate pripadnike nekoliko klanova koji pripadaju ovoj etničkoj skupini, koji se povezuju s nekima od najspektakularnijih pljački posljednjih godina, poput krađe 100 kg teškog zlatnika iz berlinskog muzeja.

Klanovi su uglavnom koncentrirani u Berlinu, Bremenu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Stručnjaci smatraju kako je već i samo suđenje u Turskoj, zbog “mukotrpne pravne suradnje” između Turske i Njemačke, iznenađenje.

Turske vlasti su saopćile kako su tokom istrage zaplijenile novca i nekretnina u vrijednosti od 105 miliona eura, od čega bi se, u slučaju presude, mogao isplatiti dio novca oštećenima.

Novac ukraden od njemačkih građana djelomično je ulagan u turističke objekte na turskoj obali.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments