Subota, 21 Maja, 2022
Google search engine
HomeLifestyleSve više građana traži psihološku pomoć

Sve više građana traži psihološku pomoć

Građani sve više traže pomoć Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, na šta ukazuju i podaci da se broj pregleda u 2021. povećao za 30 odsto u odnosu na godinu ranije.

Kako su istakli iz Centra za “Nezavisne”, prošle godine je obavljeno 24.356 pregleda, a najčešći razlozi javljanja pacijenata su anksiozno-depresivni poremećaj, poremećaji spavanja te psihotični poremećaji.

“I dalje veliki broj ljudi pati od reaktivno-depresivnih i anksiozno-depresivnih poremećaja izazvanih virusom korona”, naveli su iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

Dodali su da je primjetan veći broj mladih koji pate od anksiozno-depresivnih poremećaja kao posljedica pandemije izazvane virusom korona.

“Jedan od razloga većeg broja pregleda je i smanjenje stigme i diskriminacije prema građanima koji traže pomoć”, kazali su iz Centra.

Prema njihovim riječima, Centru se podjednako javljaju djeca i odrasli, a kako kažu, najviše djece se obrati radi govorno-jezičkih poremećaja i zbog poteškoća pri učenju.

“Organizacija rada je usmjerena na individualni i holistički pristup u tretmanu, uz poštovanje prava i potreba pacijenata”, naveli su u ovom centru.

Dodali su da aktivno rade na promociji mentalnog zdravlja kao dijela opšteg zdravlja te da je neophodna prevencija i rana dijagnostika u liječenju mentalnih poremećaja.

“Rad na prevenciji mentalnog zdravlja je posebno važan kod djece i omladine, i to kroz specifične programe zaštite uz saradnju sa školama i drugim vaspitnim institucijama”, kazali su iz ovog centra.

Prema njihovim riječima, korisnicima ove ustanove su obezbijeđeni psihijatrijski pregledi, farmakološka terapija, individualni i timski metodi pristupa, te radna i okupaciona terapija.

“Neophodno je obezbijediti kontinuitet u praćenju osoba sa mentalnim poremećajima nakon hospitalizacije, što uključuje podršku i rad sa porodicom.

Centar za mentalno zdravlje je osnovan i djeluje kao sastavni dio JZU Doma zdravlja, te je svakodnevno na usluzi svim građanima.

“Korisnicima su usluge Centra dostupne uz uputnicu porodičnog doktora, preko zvaničnog kontakt telefona ili Skajp aplikacije, a mogu se i samoinicijativno javiti”, kazali su iz Centra.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments