Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSve više gradova u BiH razmatra zabranu rada nedjeljom

Sve više gradova u BiH razmatra zabranu rada nedjeljom

Radnici u trgovini i uslužnim djelatnostima godinama su među najmanje plaćenima, a i među rijetkima koji moraju raditi i vikendima i praznicima. Međutim, djeluje kao da se u posljednje vrijeme stanje blago mijenja.

Pojedini trgovci posljednje dvije-tri godine počeli su zatvarati svoje radnje za praznike, a u nekim dijelovima BiH uvodi se i praksa neradne nedjelje.

Neki od gradova i općina koji su do sada odlučili trgovcima dati slobodnu nedjelju su Bijeljina, Livno, Sanski Most, Zvornik, Kiseljak, a početkom ove sedmice održana je javna rasprava o Nacrtu odluke o radnom vremenu nedjeljom prodajnih i ugostiteljskih objekata i obrta na području općine Novi Travnik. Cilj ovih odluka, kako je istaknuto, je zaštititi radnike i omogućiti im slobodno vrijeme koje bi provodili u odmoru i u krugu porodice.

“Imali smo niz sastanaka i potpisali smo brojne memorandume o saradnji s načelnicima općina u Federaciji BiH, a u prošloj godini imali smo veoma konstruktivan sastanak i s gradonačelnikom Bijeljine o ovoj temi. Mi ćemo nastaviti sarađivati s lokalnim nivoom vlasti i u ovoj godini i smatramo da svi oni koji donesu ovakve hrabre odluke i odupru se zaista velikim pritiscima koje imaju zaslužuju podršku i sindikata i radnika, ali i javnosti”, kazala je za Klix.ba Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti u BiH.

Kazala je Beširović i kako sindikat direktno sarađuje s lokalnim nivoom vlasti kako bi poboljšali uslove rada trgovaca. Kaže kako su u lokalnom nivou prepoznali spremnost za rješavanje pitanja značajnih za poboljšanje položaja radnika u trgovini, “posebno u situaciji kada entitetski i državni nivo apsolutno ništa ne rade kako bi unaprijedili radnička prava i poboljšali status radnika”. (KLIX)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments