Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZbog Dodikove blokade ugrožen i novac EU za autoput u Federaciji!

Zbog Dodikove blokade ugrožen i novac EU za autoput u Federaciji!

Osim dva projekta u RS vrijedna 600 miliona eura koja su blokirana, ugroženo i finansiranje tri dionice u FBiH u vrijednosti od 282 miliona eura

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi prije dva dana najavio je blokadu finansijskih sredstava za RS i to za dva projekta finansiranja dionica željezničke, odnosno, putne infrastrukture u iznosu od 600 miliona eura, budući da zvaničnici iz ovog entiteta već duže drže državu pod blokadom.

Međutim, kako saznaje Fokus.ba, ugroženo je i finansiranje dionica autoputa u Federaciji i to za tri projekta odnosno dionice Medakovo – Ozmice, tunel Kvanj i dionicu tunel Kvanj – Buna. Naši izvori su nam kazali da će biti zaustavljeno finansiranje projekata u RS odnosno obnova željezničke pruge Šamac – Doboj – Rječica na Koridoru 5C, te izgradnja dionice autoputa Johovac – Vukosavlje.

Ova dva projekta su vrijedna 600 miliona eura, a novac neće biti doznačen dok se zvaničnici iz RS ne vrate u institucije BiH ne počne učestvovati u donošenju odluku u interesu države. Međutim, upitno je i finansiranje pomenutih dionica za FBiH u iznosu od 282 miliona eura, budući da su iz IPA fondova te o njima, također, odlučuju odbori Investicijskog okvira Zapadnog Balkana (WBIF).

Inače, EU je od 882 miliona za BiH daje 400 miliona eura u grantovima, a 482 miliona eura u najpovoljnijim kreditima sa kamatom od 1 do 2 posto.

Kako su nam rekli naši izvori, glavni krivac za ovu situaciju u sjedi u Predsjedništvu BiH i zove se Milorad Dodik, budući da je on lično i direktno na sjednici Predsjedništva BiH od 23. decembra blokirao odluke o nastavku finansijskih aranžmana BiH s EU.

Naime, na toj sjednici Predsjedništvo BiH, nakon glasanja sa dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv ( član Predsjedništva BiH Milorad Dodik), nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma, prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika, te davanje odobrenja za zaključivanje međunarodnih finansijskih sporazuma.
Dodatno Evropska unija od Vijeća ministara BiH koje predvodi Zoran Tegeltija (SNSD) još nije dobila zeleno svjetlo za investicije od 555 miliona eura za razne projekte, a koji su dogovoreni u prethodnom periodu. Iz programa IPA II još se čeka na ugovaranje 100 miliona eura, te 125 miliona eura makrofinansijske pomoći.

– Kada je riječ o ovim sredstvima, ona se ugovaraju svake godine i ako BiH ne donese odluku o njihovom povlačenju, ona idu dalje, u Crnu Goru ili u Srbiju itd. – rekao nam je naš izvor.

No, da je na sceni potpuna blokada, svjedoči i činjenica da tijela između EU i BiH koja su uspostavljena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SPP), a koja su krucijalna za EU integracije, gotovo da ne funkcionišu.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments