Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZbog velikog poskupljenja električne energije radnicima u BiH prijete otkazi

Zbog velikog poskupljenja električne energije radnicima u BiH prijete otkazi

Ograničenje rasta cijena struje na maksimalnih 20 posto, što je dio prošlogodišnjeg dogovora, činilo se kao adekvatno rješenje. Ali tu nije bio kraj.

Ugovori o snabdijevanju električnom energijom novim izmjenama enormno povećavaju troškove gospodarstvenicima. Da bi izdržale novi val poskupljenja, kompanije su primorane smanjiti broj radnika ili umanjiti iznos plaće. Za radnike, ali i kompanije to je neprihvatljivo, poručili su iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH, te sindikata realnog sektora. Uputili su i poruku Vladi Federacije da preuzme odgovornost, djeluje na vrijeme i spriječi otkaze.

Ako reakcija izostane, prosvjedi su, kažu, neizbježni, prenosi federalna.ba. Ograničenje rasta cijena struje na maksimalnih 20 posto, što je dio prošlogodišnjeg dogovora, činilo se kao adekvatno rješenje. Ali tu nije bio kraj. Ugovori o snabdijevanju električnom energijom se mijenjaju, i to prvi put od 2011. godine. Izmijene su donijele dvije nove točke ugovora – za gospodarstvenike sporne.

“Limitirana potrošnja električne energije – da vi morate svaki mjesec najaviti potrošnju električne energije a dozvoljenom tolerancijom od plus ili minus 5 posto. Penali su jako rigorozni. Ukoliko dođe do bilo kakvih havarija na termoenergetskim blokovima, zbog nedostatka uglja ili bilo kog drugog razloga pa Elektroprivreda bude morala uvoziti električnu energiju da bi mogla snabdjeti potrošače – ona će uvoznu cijenu perfektuirati i dodati svoje troškove.

Dakle, oni sada ovdje kompletan rizik svog poslovanja, održavanja svojih blokova, upravljanja njima, prebacuju na gospodarstvo”, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH. Dupli mjesečni računi i veliki izdaci kompanija, u krajnjoj liniji, najviše će se odraziti na radnike. Poslodavci suočeni s velikim poskupljenjem, kao rješenje među prvim opcijama biraju otkaz. “Već imamo na terenu situaciju da se radnicima nude ugovori s najnižom placom, to je ova placa od 543 KM, zato što su mnoge kompanije za prvih šest-sedam dana u ovoj godini platile znatno veće račune”, navodi Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez tvrdi kako su došli u situaciju da mole da se zaustave otkazi. Rješenje je u rukama Elektroprivrede BiH. Poslodavci nude dva: povećanje cijene električne energije za 20 posto ili da im Elektroprivreda omogući izmjenu plana potrošnje u toku mjeseca da bi izbjegli prekoračenje i plaćanje penala. Iz Elektroprivrede BiH odgovaraju: “Prijedlog rješenja je poslan Vladi FBiH 09.02.2022. Očekujemo da na sutrašnjoj sjednici Vlade FBiH materijal bude razmatran i proslijeđen Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje”. Dakle, posljednju riječ ima Vlada Federacije. Ako rješenja ne bude, privrednici će dijalog zamijeniti prosvjedima, jer u ovim uvjetima nema budućnosti ni za kompanije, pa ni za radnike.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments