Srijeda, 18 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAmerički obavještajci: “Rusi kreću na Kijev iz tri pravca, ništa im drugo...

Američki obavještajci: “Rusi kreću na Kijev iz tri pravca, ništa im drugo više nije važno”

Ruske snage napast će Kijev kroz 24 do 96 sati s istoka, sjeverozapada i zapada, posljednja je procjena zapadnih obavještajnih službi, prenosi američki Institut za studije rata.

To je neprofitna i javna istraživačka ustanova vrlo angažirana oko objavljivanja svih relevantnih informacija o ratu u Ukrajini, prenosi 24sata.hr.

Osnovala ju je 2007. dr. Kimberly Kagan, vojna povjesničarka školovana na West Pointu i Yaleu, koja je 17 mjeseci provela služeći u Kabulu.

Kažu da su prividno zatišje tokom vikenda Rusi iskoristili kako bi popunili svoje redove i opskrbili vojsku. Sve bi trebalo početi artiljerijskim, zračnim i raketnim napadom kojim žele obeshrabriti branitelje glavnoga grada.

“Prerano je govoriti hoće li njihov plan biti uspješan, za razliku od prethodnih propalih akcija. Sve ovisi koliko se njihova vojska uspjela reorganizirati i isplanirati konkretne operacije iz nekoliko smjerova kako bi okružili i ušli u grad”, kažu iz Instituta.

Ruska vojska okružila je gradić Irpin, svega dvadesetak kilometara od Kijeva, te pokušavaju izgladniti stanovništvo. Žele da im se predaju, što je taktika koju su koristili u Siriji.

Konstantno granatiranje sjeverozapada Kijeva govori da i dalje nisu spremni poslati vojsku, no glavni grad svakako planiraju okružiti s istoka, zapada i sjeverozapada do kraja sedmice. Veliki problem im stvara tanka duga linija ulaska u Ukrajinu te su zbog ukrajinskih napada izgubili polovinu snaga.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments