Srijeda, 18 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAmerički Senat osudio Putina kao ratnog zločinca; na potezu Haag

Američki Senat osudio Putina kao ratnog zločinca; na potezu Haag

Američki Senat je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac, što je rijedak iskaz jedinstva u duboko podijeljenom Kongresu. Rezolucija, koju je predstavio republikanski senator Lindsey Graham i koju su podržali senatori obje stranke, podstiče Međunarodni krivični sud (ICC) u Haagu i druge nacije da pravno progone rusku vojsku u bilo kojoj istrazi ratnih zločina počinjenih tokom ruske invazije na Ukrajinu.

”Svi mi u ovoj dvorani udružili smo se, sa demokratama i republikancima, da kažemo da Vladimir Putin ne može izbjeći odgovornost za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom”, rekao je lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer u govoru uoči glasovanja, prenosi AP. Rusija svoje djelovanje naziva “specijalnom vojnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine.

Putin je također nazvao zemlju američkom kolonijom sa marionetskim režimom i bez tradicije nezavisne državnosti. Moskva nije zauzela nijedan od 10 najvećih gradova u zemlji nakon invazije koja je počela 24. februara, što predstavlja najveći napad na jednu evropsku državu od Drugog svjetskog rata.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments