Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBiografije novih ministara u Vladi TK

Biografije novih ministara u Vladi TK

Nova Vlada TK počela je sa radom. Čine je ministri nove parlamentarne većine, koju čine: Irfan Halilagić novi je premijer TK. Za ovu funkciju kandidirao ga je Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Tuzla. Halilagić je rođen 1988. godine u Lukavcu i najmlađi je premijer TK, ali i u Federaciji BiH. Prije premijerske funkcije, obavljao je posao stručnog saradnika za pravne poslove u J.P. „RAD“ Lukavac.

Suad Mustajbašić, kadar SDA, imenovan je za ministra finansija TK. Ovaj iskusni ekonomista istu je funkciju obnašao i u vladi Denijala Tulumovića. Obavljao je i funkciju pomoćnika načelnika općine Teočaka. Bio je i predsjednik upravnih odbora Doma zdravlja Teočak i Arhiva TK. Organizirao je i vodio međunarodne projekte saradnje općine Teočak sa gradovima u Austriji i Turskoj. Rođen je 1972. godine u Teočaku.

Funkciju ministra unutrašnjih poslova TK obnašat će Hajrudin Mehanović, kadar SDA. Bio je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, te savjetnik načelnika Gradačca. Prije preuzimanja ministarske funkcije, bio je predsjedavajući Gradskog vijeća Gradačac. Kao profesor islamske vjeronauke, obavljao je i nekoliko obrazovnih funkcija. Rođen je 1973. godine u Gradačcu.

Senada Dizdarević, ministrica je pravosuđa i uprave TK, koju je na tu funkciju imenovala SDA. Diplomirana je pravnica. Tokom dvadeset godina rada u organima uprave, Dizdarević je učestvovala na brojnim edukacijama, stručnom usavršavanju za rad u ovoj oblasti. Bila je pomoćnica Općinskog načelnika za urbanizam, geodetske i imovinsko pravne poslove. Rođena je 1976. godine u Bratuncu.

Edin Duraković, kadar SDA, novi je ministar privrede TK. Bio je izvršni direktor za marketing i razvoj na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Posjeduje nekoliko certifikata, među kojima je i onaj o projektima Evropske unije, te usavršavanju predsjednika i članova nadzornih odbora i uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala. Rođen je 1985. godine u Vlasenici.

Zoran Blagojević, novi je ministar za boračka pitanja TK. Na ovu funkciju predložila ga je SDA. Ekonomista je po vokaciji, te stručnjak za istraživanje javnog mijenja i analize. Prije preuzimanja ministarske funkcije, bio je savjetnik premijera Federacije BiH, Fadila Novalića. Blagojević je i ratni vojni invalid, čiji se patriotizam nikada nije dovodio u pitanje. rođen je 1970. godine u Tuzli.

Dugogodišnji član SDA, Ahmed Omerović, novi je ministar obrazovanja i nauke TK. Ovaj profesor u Behram-begovoj medresa u Tuzli, istaknuti je stručnjak iz prakse na Pravnom fakultetu u Tuzli. Bio je i saradnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona u nekoliko komisija. Doktor je društvenih nauka iz područja prava. Rođen je 1984. godine u Ljuboviji.

Dajana Čolić, članica Demokratske fronte, ministrica je zdravstva TK. Podsjećamo da je ovu funkciju obnašala i u Vladi Denijala Tulumovića. Na ovu funkciju dolazi sa pozicije direktorice Doma zdravlja Lukavac. Završila je Stomatološki fakultet u Sarajevu, potom i specijalizaciju iz Dječije i preventivne stomatologije. Članica je Komore doktora stomatologije FBiH. Rođena je 1979. godine u Tuzli.

Anela Ajšić, iz Stranke za BiH, nova je ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK. Završila je Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli, na Odjeku građevinarstvo. Do sada je radila u nekoliko privatnih kompanija, te bila članica Upravnog odbora Zavoda za urbanizam Tuzla. Rođena je 1994. godine u Tuzli.

Ivana Mijatović, novimenovana ministrica za kulturu, sport i mlade, članica je Demokratske fronte. Diplomirani je pedagog-psiholog, a dosadašnje radno iskustvo veže je za Gimnaziju Živinice i Mješovitu srednju školu Živinice. Obnašala je i funkciju direktorice u Gimnaziji Živinice. Glavna je koordinatorica projekta TK u organizaciji NVO Mios. Rođena je 1982. godine u Tuzli.

Socijaldemokrati, na funkciju ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK, kandidirali su Mustafu Šakića. Ovaj diplomirani ekonomista, certificirani je knjigovođa i interni revizor u javnom sektoru. Bio je pomoćnik načelnika za privredu, budžet i finansije u Općini Gradačac, a javnost ga pamti i kao ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK u Vladi Denijala Tulumovića. Rođen je 1978. godine u Gradačcu.

Još jedan diplomirani ekonomista iz redova Socijaldemokrata, Emir Begić, novi je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK. Ovaj certificirani računovođa, radio je u Službi za investicije i poslove mjesnih zajednica. Bio je načelnik Lukavca za privredu, budžet i finansije, a potom i šef Odsjeka za finansije u Službi za budžet i finansije Lukavac. Rođen je 1975. u Lukavcu.

Mirsad Muhamedbegović, kadar Stranke za BiH, ministar je za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Diplomirao je Razrednu nastavu, a potom postao i magistar iz ove oblasti. Bio je i direktor OŠ. Slavinovići. Rođen je 1972. godine u Sapni.

RTV TK

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments