Srijeda, 18 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBlagojević: Preporuka bivšim borcima Armije RBiH da ne putuju u Srbiju

Blagojević: Preporuka bivšim borcima Armije RBiH da ne putuju u Srbiju

Nakon što je na osnovu krivične prijave uhapšen prije tri godine, Osman Osmanović, bivši pripadnik Armije RBiH, prvostepeno je pred Višim sudom u Beogradu osuđen na pet godina zatvora. Povodom ovog, kako navode, sramnog čina, reagovali su iz Koordinacije boračkih udruženja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta i resornog ministarstva. Smatraju da je presuda politički montiran proces i skreću pažnju svim bivšim borcima Armije RBiH da ne putuju u Srbiju.

Osmana Osmanovića srbijansko tužilaštvo tereti za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika ’92. godine u logoru Rasadnik na području Brčko distirkta. U vrijeme kada je uhapšen, podsjećamo, za njim nije bila raspisana nikakva potjernica niti podignuta optužnica.

“Smatramo da borcima Armije RBiH, HVO-a, Ministarstva unutrašnjih poslova može suditi samo država BiH, sve ostalo je politički montirano i napravljeno onako kako to u datom trenutku treba određenoj političkoj garnituri”, kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK-a.

S tim u vezi, udruženja boraca i Ministarstvo za boračka pitanja TK-a će u narednom periodu raditi na pravnoj i psihološkoj pomoći svim bivšim pripadnicima Armije Republike BiH koji budu procesuirani. Također, tražit će poništavanje protokola između Tužilaštva BiH i Srbije.

“Taj protokol samo iluzorno daje pravo našim građanima da putuju u Srbiju i da tamo neće biti uhapšeni ni procesuirani”, ističe Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK-a (SDA).

Blagojević je podsjetio da se Tužilaštvo BiH pridržava tog protokola, što s Tužilaštvom Srbije nije slučaj.

“Ovu priliku koristim da pozovem sve borce Drugog korpusa da u narednom periodu ne idu u Republiku Srbiju, pogotovo sad kada je predizborna kampanja i kada bi njihova hapšenja neke političke organizacije iskoristile za svoje političke poene”, upozorio je Blagojević.

Apelima su se pridružili i bivši članovi boračkih udurženja Brčko distrikta, napomenuvši da ne brane ni jedan ratni zločin ko god da ga je počinio i noseći bilo čiju uniformu. Presudu Osmanu Osmanoviću, podsjećamo, izreklo je Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu a ne naše zemlje, kako potpisani protokol nalaže. Zbog toga je ovaj slučaj okarakterisan kao montiran, sraman i politički nekorektan, poručuju naši sagovornici.

federalna.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments