Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBorrell: Poduzet ćemo sve da osiguramo nastavak prisustva snaga EU u BiH

Borrell: Poduzet ćemo sve da osiguramo nastavak prisustva snaga EU u BiH

(Izvor: Fena/Muhamed Hadžibegić)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je danas doputovao u posjetu BiH, posjetio je pripadnike EUFOR-a u bazi Butmir kod Sarajeva, gdje je održana ceremonija postrojavanja.

Borrell je poručio da nema nikakvih prijetnji sigurnosti i stabilnosti BiH te da uduplani broj snaga EUFOR-a na terenu predstavlja dodatni garant sigurnosti građana BiH.

-Uvjeravam vas da uoči razmatranja obnove mandata EUFOR-a u novembru na sjednici Generalne skupštine UN-a, mi sa svoje stane ćemo poduzeti sve nužne korake kao bi osigurali nastavak prisustva snaga EU u BiH, jedan kontinuitet mirovnih operacija, na očuvanju sigurne i stabilne BiH – najavio je Borrel.

Tokom posjete Bosni i Hercegovini, visoki dužnosnik Evropske unije sastat će se također s predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva.

Prethodno je Borrell posjetio Sjevernu Makedoniju gdje je kazao da u sadašnjim vremenima svi zajedno trebaju sarađivati bez političkih podjela, naglašavajući da je zapadni Balkan strateški prioritet za Evropsku uniju.

Kako je istaknuto, višednevna posjeta Borrella zemljama zapadnog Balkana potvrdit će predanost i podršku Evropske unije regiji, između ostalog imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu i uticaj tog rata na sigurnost Evrope u cjelini.

federalna.ba/Fena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments