Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBroj žrtava u napadu na pozorište u Mariupolju još nije poznat

Broj žrtava u napadu na pozorište u Mariupolju još nije poznat

(Izvor: Getty Images)

Gradonačelnik grada Mikolajiva na jugu Ukrajine osudio je ruski napad na pozorište u Mariupolju, nazvavši ga izvorom velike tuge.

U pozorištu se navodno sklonilo oko 1.000 do 1.200 civila prije nego što su ga ruske snage srušile, rekli su dužnosnici Mariupolja. Broj stradalih još uvijek nije poznat.

U razgovoru za BBC, Oleksandr Senkevych je rekao: “Ja bih to nazvao ruskim nacizmom jer ubijaju ljude. Kada kažu da pokušavaju ‘denacificirati’… ili ‘demilitarizirati’ Ukrajinu, to je potpuna neistina jer oni samo ubijaju civile”, rekao je Senkevych.

“Dakle, mislim da im se sviđa okus krvi.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin opravdao je rat kao “specijalnu vojnu operaciju” s ciljem “denacifikacije” Ukrajine – tvrdnja koja je s revoltom odbačena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je namjerno bombardirala pozorište. Riječi “Djeca” bile su označene na tlu ispred i iza pozorišta velikim slovima kako bi na taj način pokušali udaljiti ruske avione od zgrade.

Rusija poriče da je ciljala civile i kaže da nije pokrenula napad.

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine: Situacija u Mariupolju je katastrofalna

Situacija u ukrajinskom gradu Mariupolju je katastrofalna i izuzetno teška, izjavio je savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadym Denysenko na ukrajinskim TV kanalima, javlja Ukrinform.

“Situacija je katastrofalna, užasna. Za sada nemamo  stabilne informacije koje bi mogle biti saopćene. Nažalost, tamo je situacija izuzetno teška”, rekao je Denysenko.

Po njegovim riječima, Rusija je izvela i zračni udar na školu, koja se nalazi u gradu Merefa, u blizini Harkova. Sada gori, a tamo rade ukrajinski spasioci.

U međuvremenu, poslanik, član Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu sigurnost, odbranu i obaveštajne poslove Fedir Venislavski (frakcija Sluga naroda) rekao je da neprijatelj uništava i grad Černihiv.

“Imam utisak da Putin vjerovatno ima neki egzistencijalni gnjev na Černihiv, Harkov i Mariupolj. Što se tiče Mariupolja, očigledno je da je tamo situacija užasna, toga su svi svjesni. Černihiv je jedan od najstarijih gradova, kolijevka naših predaka. Putin ga uništava, baš kao i grad Harkov. Što se Harkova tiče, vjerovatno je mislio da će to biti uporište ‘ruskog svijeta’, ali Harkov ga je dočekao s takvim neviđenim i nečuvenim otporom, da ga jednostavno briše, uništavajući čitave kvartove. Saltivka, centar Harkova, stalno je gađan granatama”, rekao je Venislavski.

Po njegovim riječima, neprijatelj nije postigao značajnije rezultate u Černjigovskoj oblasti i  ubija civile.

Zelensky poziva svijet da službeno prizna Rusiju kao terorističku državu

Ruska ekonomija i dalje je sposobna održati svoj vojni stroj pa su potrebni novi paketi sankcija, a svijet konačno mora i službeno priznati da je Rusija postala teroristička država, rekao je u svom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Tvrdi da rat ne prestaje i da ruski ratni zločini ne prestaju.

Predsjednik je upitao “šta još trebaju učiniti okupatori, koliko još ljudi moraju ubiti da bi zapadni čelnici, čelnici NATO-a pozitivno odgovorili na zahtjev Ukrajine za zonom zabrane letova ili da toj zemlji daju avione koje tako očajnički trebaju.

“O tome sam danas govorio u govoru u Kongresu Sjedinjenih Država. Ukrajina je dobila snažnu podršku naših američkih prijatelja. I na tome sam zahvalan predsjedniku Bidenu. Zahvalan sam na vodstvu koje je ujedinilo demokratski svijet”, rekao je Zelensky.

Precizirao je da Ukrajina treba dobiti veću podršku: sistem protuzračne obrane, avione, dovoljno oružja i municije da zaustavi ruske okupatore.

“U ovom govoru u Kongresu obratio sam se i Sjedinjenim Državama i svim relevantnim državama u pogledu stvaranja nove unije U-24. Novi savez koji će osigurati da svaki agresor dobije koordiniran odgovor od svijeta. Brzo i učinkovito”, rekao je predsjednik.

Zelensky je dodao da “ne može više vjerovati postojećim institucijama”.

“Ne možemo očekivati ​​da se birokrati u međunarodnim organizacijama mijenjaju tako brzo. Stoga moramo tražiti nova jamstva. Stvorite nove alate. Uzmite one koji imaju hrabrosti i čine ono što pravda zahtijeva. Već smo dokazali da možemo učiniti historijske stvari. To nije samo naš otpor”, rekao je šef države.

federalna.ba/agencije

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments