Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETGeneralni sekretar / Stoltenberg: NATO mora podržati BiH i Gruziju, moramo izbjeći sukob

Generalni sekretar / Stoltenberg: NATO mora podržati BiH i Gruziju, moramo izbjeći sukob

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a pozvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi rat u Ukrajini i to odmah. Istakao je kao su bili jasni da će “Rusija platiti visoku cijenu za agresiju protiv Ukrajine i da je već plaća”.

Poručio je i kako NATO mora podržati Gruziju i Bosnu i Hercegovinu kao “zemlje koje su pod rizikom”.

“Ovo je rat predsjednika Putina. Onaj koji je odabrao, isplanirao i vodi rat protiv mirne zemlje. Pozivamo ga zaustavi ovaj rat iz ovih stopa, povuče sve svoje snage iz Ukrajine bez uvjeta i upusti se u iskrene diplomatske napore. Sada”, naveo je Stoltenberg.

Naveo je kako su ministri su razgovarali o odgovoru na krizu i dugoročne posljedice na sigurnost.

“Osnažili smo svoje snage na moru, kopnu i u zraku. Saveznici su poslali još hiljade trupa na istočne granice i prvi put aktiviramo NATO snage za brzo djelovanje. Imamo više od 130 aviona u stanju visoke pripravnosti kao i 200 brodova od sjevera do Sredozemlja. Nastojat ćemo zaštititi svaki pedalj svog teritorija”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je kako NATO radi na sprečavanju širenja sukoba van Ukrajine, prenosi N1.

“NATO ne želi rat s Rusijom. Ambicija Kremlja je ponovno uspostaviti sferu interesa i uskratiti pravo drugim zemljama na odabir vlastitog puta. S toga, NATO mora podržati Gruziju i BiH, zemlje koje su pod rizikom. Ovaj rat je uspostavio novo normalno za našu sigurnost. Moramo izbjeći sukob u budućim godinama. Puno je toga na kocki. Da li će prevladati demokratija ili autoritativni režim i pitanje je u kakvom svijetu želimo živjeti”, naveo je generalni sekretar NATO-a.

Rekao je kako se sigurnosna struktura promijenila iz temelja, ali da su spremni na razgovore kako bi izbjegli eskalaciju i krive razgovore i nesporazume. Eskalacija sukoba bi, naveo je, dovela do novih patnji i žrtava. Ponovio je kako NATO neće ući na prostor Ukrajine.

“Shvatamo očaj, ali vjerujemo kada bismo ovo učinili, moglo bi doći do sveobuhvatnog rata u Evropi i većeg nivoa ljudske patnje. Zato smo donijeli bolnu odluku da uvedemo stroge sankcije i pojačamo podršku, a ne uključujemo NATO snage direktno ni na kopnu ni u zraku”, rekao je Stoltenberg.

Ipak, nastavit će pomagati Ukrajini u borbi da zaštiti svoju zemlju, prema Povelji UN-a.

Stoltenberg je rekao i to kako su se danas sastali sa EU, Finskom i Švedskom, te je dogovoreno da od danas ove dvije zemlje budu uključene u sve konsultacije NATO-a i dijeljenje informacija.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments