Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETHoće li snijeg ugroziti usjeve?

Hoće li snijeg ugroziti usjeve?

Većina poljoprivrednika zbog visokih cijena mineralnih đubriva nije obavila prihranu na vrijeme, pa bi se to, u kombinaciji sa nepovoljnim vremenskim prilikama, moglo znatno odraziti na prinos, kažu agronomi.

Nagla promjena temperature i snijeg koji su za vikend pogodili Bosnu i Hercegovinu, za sada nisu pričinili veću štetu u poljoprivredi. Posljedice snijega u martu vidljive su u voćnjacima, na ranim zasadima kajsija i krušaka, ali poljoprivrednike brinu niske temperature najavljene za sljedeće dane, javlja BHRT.

Nakon poskupljenja, niskih otkupnih cijena i drugih problema, poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini nisu zaobišle ni nepovoljne vremenske prilike. Ipak, snijeg nije napravio veću štetu u poljoprivredi. “Klima se mijenja već duže vrijeme, to smo svi davno primijetili. Ako smo negdje u novembru poradili, to je bilo kasno, ali sad i u decembru i januaru ljudi rade normalno, malo se to poremetilo. Nisu jaki mrazevi, da uništavaju je, snijeg malo pada, malo će se otopiti, pšenica će dobiti dovoljnu količinu vlage”, kaže poljoprivrednik Petar Dragojlović.

Većina poljoprivrednika zbog visokih cijena mineralnih đubriva nije obavila prihranu na vrijeme, pa bi se to, u kombinaciji sa nepovoljnim vremenskim prilikama, moglo znatno odraziti na prinos, kažu agronomi. “Sa tog aspekta bit će još većih razlika u pogledu stanja uvjeta u nadolazećem razdoblju, u zavisnosti da li će uopće upotrebljavati mineralna đubriva. Trenutno zahlađenje dva tri dana koja se najavljuje može izazvati temperaturni šok ili stres kratkotrajni na biljkama”, navodi Dragan Zarić, agronom.

Posljedice snijega u martu vidljive su u voćnjacima na ranim zasadima kajsija i krušaka koji su, zbog visokih temperatura u februaru, već u cvatu. “Niske temperature i suh hladan zrak mogu napraviti mnogo veća oštećenja. Rane sorte kajsije su krenule sa cvatom, nakon njih i pupoljci kod kruške, a ostale vrste su u fazi mirovanja”, kaže voćar Darko Milošević. Ono što brine ratare je najava niskih temperature krajem ovoga tjedna. U tom slučaju, ističu da je šteta neminovna.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments