Srijeda, 18 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETIdentificirane još tri žrtve genocida u Srebrenici, među njima i 16-godišnjak

Identificirane još tri žrtve genocida u Srebrenici, među njima i 16-godišnjak

lanovi porodice su danas identificirali Salima (Idriz) Mustafića, rođenog 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao samo 16 godina kada je ubijen, u ljeto 1995. godine

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta u Tuzli danas su identifikovane još tri žrtve proteklog rata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene na području Srebrenice, u genocidu počinjenom u julu 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci godinama kasnije su ekshumirani iz masovnih grobnica u okolini Srebrenice i Zvornika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi porodica žrtava.

“Članovi porodice su danas identificirali Salima (Idriz) Mustafića, rođenog 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao samo 16 godina kada je ubijen, u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2001. godine. Porodica je potvrdila i identitet Hamdije (Hamed) Hasića, rođenog 1965. godine u Poznanovićima kod Srebrenice. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Zeleni Jadar, Srebrenica, tokom 2001. godine. Identifikovan je i Senahid (Atif) Šečić, rođen 1956. u Močevićima kod Srebrenice. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani krajem 2008. godine iz masovne grobnice Kamenica, Zvornik”, navode iz Instituta.

Dodaje se da su porodice prilikom identifikacije ujedno dale i saglasnost za ukop pomenutih žrtava ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments