Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETInspektori u TK utvrdili nepravilnosti u formiranju cijena

Inspektori u TK utvrdili nepravilnosti u formiranju cijena

Prema dostupnim podacima na području Tuzlanskog kantona utvrđene su nepravilnosti u formiranju cijena i marži osnovnih životnih namirnica. Također, inspektori su utvrdili i nepravilnosti u formiranju cijena naftnih derivata, jer pojedini trgovci ne poštuju mjere neposredne kontrole koje su propisane određenim odlukama.

Sve je poskupjelo. Čini se da svaki novi dan donosi novo poskupljenje. I nema pravila. Na listi poskupljenja evidentirano je poskupljenje svih namirnica, uključujući i one osnovne. Poskupljenje je uočeno i na cijenama nafte i naftnih derivata. Tražeći krivca, struka konstatuje da je svemu doprinio nesrazmjeran odnos ponude i potražnje, pandemija koronavirusa, ali i rat u Ukrajini.

„Kako je bio nezaustavljiv taj trend povećanja cijena Vlada je odlučila u aprilu 2021. godine da donese mjeru kojom je propisala za 17 proizvoda zadržavanje marži u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine“, pojašnjava  Merima Maslo, pomoćnica federalnog ministra trgovine za cijene i analizu tržišta.

Preventivna mjera Vlade Federacije sramno je zloupotrebljena. U proteklih dvadesetak dana na području Tuzlanskog kantona izvršena su 102 inspekcijska nadzora.

„Utvrđeno je u 29 slučajeva nepravilnosti odnosno da subjekti nadzora, trgovci ne poštuju odluke federalne Vlade koje su donesene još u martu prošle godine, a koje se za maloprodaju odnose na cijene odnosno marže u maloprodaji, koje su zamrznute sa 31 12 2020“, kaže Nihad Habibović, glavni tršišni inspektor TK.

A cijene su, podsjetimo, zamrznute na sve vrsta brašna i hljeba, peciva i pekarskih proizvoda, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja, šećer, tjesteninu, svježe meso kao i osnovne higijenske potrepštine. Odlukom je utvrđena i maksimalna visina marži na naftne derivate. Stoga je u spomenutom periodu vršena kontrola i na benzinskim pumpama.

„Fiksna marža u maloprodaji je 25 feninga po litru, odnosno 6 feninga po litru u veleprodaji, bez obzira na konstantan rad cijena, naši inspektori vrše kontrole na terenu i u više slučajeva su utvrdili nepravilnosti“, rekao je Nihad Habibović, glavni tržišni inspektor TK.

Prekršiocima su izrečene minimalne zakonske kazne – 1.000 maraka za pravno lice, odnosno 250 maraka za odgovorno lice u pravnom licu, i 500 maraka za fizičko lice odnosno trgovca koji obavlja djelatnost kao fizičko lice. Novčane kazne mogu biti i veće za ponovljeni prekršaj, a u rasponu su od 1.000 do 4.000 maraka.

federalna.ba/Dino Durmić

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments