Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETIzdato crveno upozorenje: Dijelove BiH će pogoditi obilne padavine, moguće i poplave

Izdato crveno upozorenje: Dijelove BiH će pogoditi obilne padavine, moguće i poplave

Izdato je crveno upozorenje zbog intezivnih padavina na području Hercegovine i jugozapadne Bosne

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje koje će u drugoj polovini dana usloviti kišu.

Glavnina padavina je u Hercegovini i jugozapadu Bosne.

U većem dijelu Bosne lokalno slabije padavine. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C, na sjeveroistoku Bosne do 22°C.

Izdato je crveno upozorenje zbog intezivnih padavina na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Crveno upozorenje je izdato za ova područja u vremenskom intervalu od 30. marta u 22 sata do 31. marta u 23:59 sati.

NAREDNIH DANA MOGUĆE POPLAVE

Poplave manjeg obima u narednim danima moguće su na području opština Drvar, Gornji Vakuf, Fojnica, Kiseljak, Trnovo, Ilidža i Novi Grad Sarajevo, saopšteno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

“U narednih tri do pet dana prognozira se dostizanje nivoa vodostaja pri kojem je moguće izlivanje rijeka iz korita i plavljenje okolnog terena uz vodotok, posebno na području gornjih tokova rijeka Une, Bosne i Vrbasa”, saopšteno je iz ove agencije.

U saopštenju se napominje da većina hidroloških stanica prognozira rast vodostaja na cijelom vodnom području Save u Federaciji BiH, posebno na gornjem dijelu sliva Une, Bosne, Usore i Drine.

Kako navode u obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od sutra do 2. aprila, bujični vodotokovi na kojima može doći do povećanja vodostaja u tom periodu su na području gornjeg toka sliva Bosne, odnosno na slivu rijeka Fojnice, Željeznice i Stavnje.

Nadležnim institucijama Agencija savjetuje da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu sa ovlaštenjima, a službama koje sprovode mjere i aktivnosti zaštite i spasavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments