Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKCUS će jedini u FBiH raditi mikrotalasnu ablaciju metastatskih promjena u jetri

KCUS će jedini u FBiH raditi mikrotalasnu ablaciju metastatskih promjena u jetri

Na Klinici za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađene su interventne procedure mikrotalasne ablacije metastatskih promjena u jetri.

Ova procedura ubuduće će se primjenjivati na Klinici za radiologiju KCUS, jer spada u tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Klinika za radiologiju biti će jedina u FBiH na kojoj će se raditi ova procedura, a sve u cilju što uspješnijeg tretmana onkoloških pacijenata.

U protekla četiri mjeseca na KCUS-u su boravila tri renomirana inostrana stručnjaka čiji zadatak je bio da prenesu praktično znanje iz mikrotalasne oblasti.

Prof. dr. Sandra Vegar Zubović, direktorice dijagnostičkih disciplina KCUS, pojašnjava na koji se način vrši ovaj medicinski poduhvat koji je trenutno terapijska opcija prvog reda za tumore u njihovom A stadiju.

“Procedura se bazira na aplikaciji mikrotalasnih valova koji izazivaju oscilaciju polarnih molekula vode, što dovodi do povećanja temperature trenjem i ima za posljedicu koagulativnu nekrozu tumorskih ćelija. Procedura se izvodi uvođenjem antene (igle) perkutano (kroz kožu) vođene pod kontrolom ultrazvuka ili CT-a, na sličan način kako se izvodi i sama biopsija pomenutih lezija“, kaže prof. Dr. Vegar-Zubović.

U revidiranom vodiču Evropskog urološkog društva mikotalasna ablacija predstavlja terapijsku opciju za T1 stadij RCC (renal cell carcinoma). Također, ona je i terapijska opcija za liječenje T1 stadija primarnog perifernog tumorskog procesa pluća, kao i periferno smještenih metastatskih tumora u plućnog parenhimu.

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović, ističe da mikrotalasna ablacija izaziva manju traumu za pacijenta. “Primjenom ove procedure pacijenti će boraviti u KCUS samo jedan dan. Velika prednost ogleda se i u činjenici da se pacijentima već sedam dana nakon postupka ove procedure može nastaviti sistemski onkološki tretman”, kaže ona.

Klix.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments