Subota, 21 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKuleba nakon sastanka sa Lavrovim: Nećemo moći zaustaviti rat

Kuleba nakon sastanka sa Lavrovim: Nećemo moći zaustaviti rat

Završen je trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske, koji je uz posredovanje Turske održan na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF).

Sastanak u hotelu Regnum Carya, u Antaliji, okončan je u 12.50 sati po lokalnom vremenu.

U obraćanju medijima nakon sastanka ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je kazao kako ne mogu zaustaviti ovaj rat. “Ako država koja nas je napala to ne želi, nećemo moći zaustaviti rat”, rekao je Kuleba i dodao: “Došao sam ovdje (u Antaliju) kao ministar vanjskih poslova, neko ko ima ovlaštenja za donošenje odluka, da pronađem rješenje. Ali on (Lavrov) je došao samo da sasluša”.

Sergej Lavrov je rekao: “Ne želimo da bilo koji oblik pregovaranja bude zloupotrebljen. Danas je to postalo jasno da ne postoji ništa što bi zamijenilo pregovore. Potvrdili smo da naš prijedlog za otvaranje humanitarnih koridora i dalje važi.”

Rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu i doveo do ozbiljnih finansijskih sankcija Moskvi. Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je oko dva miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

U cilju zaustavljanja rusko-ukrajinskog rata, strane su dosad održale tri runde pregovora u Bjelorusiji, ali su nesuglasice ipak nastavljene. Na posljednjem sastanku dogovoren je privremeni prekid vatre radi evakuacije civila.

Turska je prije rata kao i nakon početka ruskih napada nudila da bude posrednik za postizanje rješenja kroz dijalog između Rusije i Ukrajine.

U sklopu ovih inicijativa, predstavnici dvije države su se dogovorili da se njihovi ministri vanjskih poslova uz posredovanje Turske sastanu na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF).

federalna.ba/AA

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments