Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKURT BASSUENER ALARMIRA ZAPAD: "U BiH treba poslati 5.000 vojnika, ključna tačka...

KURT BASSUENER ALARMIRA ZAPAD: “U BiH treba poslati 5.000 vojnika, ključna tačka je…”

Najava slanja dodatnih 500 pripadnika EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu je dobrodošla, ali taj broj je nesrazmjeran procijenjenoj potrebi cijele brigade, kazao je analitičar Kurt Bassuener, upozorivši kako se BiH već odavno nosi sa sigurnosnim vakumom koji može postati vakumska bomba. Prema njegovim riječima, Brčko je ključna tačka u BiH koju je potrebno osigurati.

Kurt Bassuener, viši saradnik za berlinsku think-tank organizaciju Democratization Policy Council, izjavio je kako je Zapad predugo bio spokojan po pitanju BiH, “uprkos dozvoli da koristi moćne alate za održavanje mira, sigurnosti i teritorijalnog integriteta”,

“Ruska imperijalistička invazija na Ukrajinu je istaknula ove slabosti”, dodaje Bassuener.

Komentirajući nedavnu najavu slanja dodatnih 500 pripadnika EUFOR snaga u BiH, on je kazao kako je ova odluka dobrodošla ali da ta je ona nesrazmjerna procijenjenoj potrebi slanja cijele brigade od otprilike 5.000 vojnika.

Prema njegovim riječima, Brčko je ključna tačka koju je potrebno osigurati, tako da bi prve trupe – bilo da se radi o EU ili NATO snagama – bi trebale ići tamo.
On je naglasio da je zračni prostor također bitan, spomenuvši zabranu letenja za ruske kompanije u europskim zemljama, s izuzetkom Srbije.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments