Subota, 28 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKvalitet zraka jutros nezdrav u većem dijelu Bosne, najzagađeniji zrak na području...

Kvalitet zraka jutros nezdrav u većem dijelu Bosne, najzagađeniji zrak na području Tuzle

Na području Tuzle indeks kvaliteta zraka iznosio je 171, Živinica 164, te Kalesije 152 i na tim područjima zrak je nezdrav za stanovništvo

Kvalitet zraka jutros je nezdrav na u većem dijelu Bosne, a posebno na području Lukavca, Tuzle, Živinica, Kalesije, Zenice, te Bihaća.

Indeks kvaliteta zraka jutros u 8.00 sati na području Lukavca iznosio je 190, a izmjerena koncentracija PM2,5 čestica iznosila je 160/m3.

Na području Tuzle indeks kvaliteta zraka iznosio je 171, Živinica 164, te Kalesije 152 i na tim područjima zrak je nezdrav za stanovništvo.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali, saopćeno je iz Ekoakcije.

Zrak je također jutros nezdrav i u Ilijašu gdje je indeks kvaliteta jutros u 8.00 sati iznosio 167, Zenici i Visokom 162. Također zrak je nezdrav i na području Maglaja i Tešnja (indeks kvaliteta zraka iznosio je 157), te Kaknja 153.

Prema jutrošnjim mjerenjima zrak je nezdrav i na području Bihaća gdje je indeks kvaliteta zraka u 8.00 sati iznosio 152.

Umjereno zagađenje zraka jutros je zabilježeno na području Sarajevo – indeks kvaliteta zraka iznosio je 98, te Banje Luke gdje je indeks kvaliteta zraka u 8.00 sati iznosio 74.

U sredinama sa umjerenim zagađanjem zraka upozorava se da neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka.Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM10 ili grube čestice imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Njihova prosječna granična vrijednost tokom 24 sata je 50 μg/m3, a sve iznad toga znači da je kvalitet zraka lošiji te da može utjecati na zdravlje ljudi.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments