Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETLetjelica se srušila u Zagrebu, poznati novi detalji

Letjelica se srušila u Zagrebu, poznati novi detalji

Prema do sada prikupljenim informacijama do kojih su nadležne službe došle tokom uviđeja, na zagrebačkom Jarunu sinoć se srušila se bespilotna letjelica.

Podsjećamo, iza 23 sata u Zagrebu se čuo glasan prasak. Ubrzo se otkrilo kako je na Jarunskoj cesti, kod Studentskog doma Stjepan Radić, nešto udarilo u zemlju i stvorilo veliki krater. 

U zemlji su ostali dijelovi konstrukcije za koju se ispostavilo kako, po svemu sudeći, pripadaju letjelici.

Jedna od mogućnosti je bila i da se radi o objektu iz svemira, javljaju hrvatski mediji. No, uviđej za sada upućuje da se ipak radi o bespilotnoj letjelici.

Kako javlja Index.hr iz dobro obaviještenih izvora, s dva padobrana koji su pronađeni na dvije lokacije na Jarunu, više od kilometar od mjesta gdje je nastao veliki krater u zemlji, nisu se spustili ljudi, nego se vjerojatno radi o dijelovima letjelice u kojima su spašeni podaci.

Pojavile su neslužbene informacije da je tokom očevida utvrđeno da se na dijelovima letjelice nalazi petokraka i natpisi na ruskoj ćirilici, no za to nema nikakve službene potvrde.

Nema ni potvrde o kakvoj se točno besplotnoj letjelici radi.

Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive napisao je kako je detaljno proučio vizualne dokaze s fotografija i videa iz Zagreba te da snažno vjeruje da se u glavnom gradu Hrvatske srušio Tu-141, besplilotna izviđačka letjelica. 

Rogoway vjeruje da se dron Tu-141 ozbiljno pokvario te od Ukrajine prešao preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja sve do Hrvatske.

Objavljeno je da je Ukrajina posljednjih dana puštala u rad brze bespilotne letjelice iz sovjetskog doba nakon ruske invazije na zemlju. Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141, piše Rogoway. 

Jedno krilo je, piše dalje, ostalo uglavnom netaknuto što je omogućilo potvrdu slutnje da se radi upravo u tom dronu. 

– Ipak, činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa istovremeno je zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana – piše Rogoway.

Tu-141 je fascinantan komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. Zrakoplov je više krstareći projektil nego tradicionalna bespilotna letjelica, raketno se lansira i leti na unaprijed određenom kursu, pojašnjava se na The War Zone.

Kada bi se ova nagađanja pokzala tačnim, pad sovjetske bespilotne letjelice korištene u Ukrajini na Zagreb bio bi jedan od najbizarnijih događaja do sada u ratu Rusije i Ukrajine, piše Avaz.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments