Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETLokacije Stara Majevica i Zeleni kamen nadomak Tuzle uskoro bi mogle postati...

Lokacije Stara Majevica i Zeleni kamen nadomak Tuzle uskoro bi mogle postati zone rekreacije.

Gradsko vijeće Tuzla nedavno je usvojilo Odluku o pristupanju izradi zoning plana zona rekreacije Stara Majevica i Zeleni kamen.

Pomenuta mjesta  nalaze se na krajnjem sjevernom dijelu teritorije grada Tuzla, neposredno uz granicu općine Čelić. Površina zoning plana iznosi ukupno 11,97 ha, od čega zona Stara Majevica iznosi 5,34 ha, a Zeleni kamen  6,63 ha. Sve to bi uskoro moglo biti zona rekreacije.

“Ovo je početna faza za realizaciju jednog veoma bitnog projekta u budućnosti za građane Tuzle. Radi se o prostoru gdje će građani Tuzle moći provoditi svoje slobodno vrijeme. Tu su planirani rekreativni programi i sportski tereni. Ima puno zelenila, a planirano je i unapređenje komunalne infrastrukture kako bi se bolje povezali s okolnim opštinama”, pojasnila je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća.

Skupština TK je prošle godine izmijenila i dopunila Prostorni plan TK. Ove dvije prostorne cijeline bile su po svojoj namjeni šumsko i poljoprivredno zemljište. Sada su dobile namjenu zone rekreacije.

“Donošenje planskog dokumenta znači planiranje buduće gradnje na određenoj prostornoj cjelini. Isplanirana gradnja i postojanje detaljnog planskog dokumenta, olakšavajuća je okolnost za sve buduće investitore”, pojasnio je  Omar Hadžić, pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Hadžić je dodao da poziva sve zainteresovane investitore da dođu u ovu gradsku službu i iznesu svoje ideje i mišljenje o potencijalnom izgledu zone.

Pomenute lokacije su sve više popularne za planinare,  za izlete i šetnje pa se tako često vikendom organizuju grupe građana koje odlaze kvalitetno vrijeme provesti u prirodi na Majevici. 

Osim toga, ta planinska cjelina je popularna i među sportskim rekreativcima. Tako trail trkač Armin Kendić često provodi vrijeme na Staroj Majevici i Zelenom kamenu.

“Često trčim na tim predjelima i okolina je prelijepa. Ima taj dio netaknute prirode, što je posebno privlačno. To je veliki neiskorišteni potencijal koji može biti šansa za turizam. Te lokacije su izuzetno popularne među trail trkačima”, ističe Kendić.

Turistička zajednica grada Tuzle je prošle godine realizovala Projekat sanacije staze istočno od izletišta Zeleni kamen u mjestu Obodnica Gornja u Tuzli, kojeg je sufinansirala Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Ovim projektom je izvršeno uređenje pješačke staze na lokaciji Stare Majevice, koja u dužini od tri kilometra povezuje lokaciju Zelenog kamena s lokacijom Lovačkog doma na Staroj Majevici. Postavljeni su putokazi i klupe, a posjetitelja ne nedostaje.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments