Utorak, 24 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETLuka Brčko realizovala investiciju od 1,7 miliona KM

Luka Brčko realizovala investiciju od 1,7 miliona KM

U rekonstrukciju platoa ispred “Luke Brčko” uloženo je 1,7 miliona KM, i to predstavlja ogroman uspjeh i šalje poruku svima da je distrikt spreman za nove investicije, rekao je danas direktor “Luke Brčko” Perica Josić.

Josić je naveo da su u roku završeni radovi, započeti prije šest mjeseci, u okviru ugovorene cijene od 1.770.000 KM.

“Mislim da je to ogroman uspjeh i da je ovo veliki dan za `Luku Brčko`. Hvala Evropskoj banci koja je odobrila kredit i koja je prepoznala kao strateški interes distrikt, ali i BiH “, rekao je on.

Josić je zahvalio i Evropskoj komisiji koja je odobrila grant, bespovratna sredstva od tri miliona euvra, navedeno je na sajtu Vlade Brčko distrikta.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da je EU ulaže mnogo u BiH i distrikt, te da u ovom trenutku ima 18 projekata koji su vrijedni oko milijardu eura.

“Te investicije znače otvaranje novih radnih mjesta za narod koji živi na ovim prostorima što istovremeno znači i napredak. Završen je prvi dio projekta u `Luci Brčko` gdje je ukupna investicija 10 miliona eura. Ovaj projekat će učiniti Brčko gradom koji će imati adekvatnu vodnu infrastrukturu”, naveo je Satler.

Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan rekao je da danas Brčko pokazuje da nije samo primjer suživota i uzajamnog poštovanja, već zajedničkog prosperiteta.

“Rekonstrukcija mosta je nešto na čemu se radi, auto-putevi postaju realnost i preduzima se sve kako bi Brčko zaista postalo multimodalno transportno čvorište u ovom dijelu regiona. Investicije su već prisutne što znači otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru, zapošljavanje ljudi koji žele ovdje da rade i grade budućnost”, rekao je Skenlan.

Projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ u vrijednosti od 20 miliona KM, od čega 14 miliona KM kreditnih sredstava i šest miliona KM grant nepovratnih sredstava od EU.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments