Subota, 21 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETMinistarstvo odbrane BiH: Nejasno zašto MUP RS pravi popis pripadnika OS BiH

Ministarstvo odbrane BiH: Nejasno zašto MUP RS pravi popis pripadnika OS BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspolaže podacima da je MUP Republike Srpske u proteklom periodu telefonski kontaktirao pripadnike Oružanih snaga BiH koji žive na teritoriji RS i tražio od istih određene podatke, uz obrazloženje da su u postupku izrade službenih evidencija. 

Obzirom da je dosadašnja praksa bila da se ove i slične aktivnosti entitetskih MUP-ova provode slanjem zahtjeva prema Ministarstvu odbrane BiH, koje je tražene podatke ustupalo predmetnim institucijama, nejasno je zbog čega se pristupilo traženju podataka na ovaj način.

Posebno je simptomatično da je ova aktivnost započela u jednoj općini u Podrinju u toku vikenda i da su tada kontaktirani samo pripadnici OS BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon naše reakcije, to je prošireno na pripadnike OS BiH iz drugih naroda, na ostale općine, kao i na zaposlene drugih državnih institucija.

MO BiH je uputilo navedena saznanja nadležnim državnim agencijama na daljnje postupanje, navodi se u saopćenju objavljenom na njihovoj stranici.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments