Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNjemačka proglasila ‘rano upozorenje’ zbog vanredne situacije s plinom

Njemačka proglasila ‘rano upozorenje’ zbog vanredne situacije s plinom

IZVOR: N1

Njemačke vlasti su proglasila “rano upozorenje” da bi snabdijevanje gasom moglo biti ugroženo dodavši da je mjera usmjerena na pripremu za mogući prekid tokova prirodnog gasa iz Rusije.

Ministar privrede Robert Habek rekao je da su zalihe plina za sada obezbijeđena i da Nemačka pomno prati tokove snabdevanja.

Upozorenje je izdato nakon što je jedan or ruskih čelnika rekao da Rusija treba da prodaje svoju naftu, žito, metale, đubrivo, ugalj i drvo za rublje na globalnim tržištima, gdje je god to isplativo, prenosi Guardian.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je da se prirodni gas koji se izvozi u Evropu ili Sjedinjene Države plaća u rubljama. Ministri energetike iz grupe G-7 industrijaliziranih zemalja odbili su ovaj zahtjev.

Predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je:

“Ako želite gas, nabavite rublje.”

“Štaviše, bilo bi ispravno, tamo gde je to korisno za našu zemlju, proširiti listu izvoznih proizvoda sa cijenama na đubrivo, žito, hranu, naftu, ugalj, metalnu građu itd iskazanim u rubljama,” dodao je on.

Sve veći broj njemačkih kompanija planira podići cijene u naredna tri mjeseca, što ukazuje na daljnji rast stope inflacije u Njemačkoj, navodi institut Ifo iz Minhena.

Njihova mjerenja rasta cijena zabilježila su novi rekord od 54,6 poena, u odnosu na 47,6 poena u februaru. Potrošači se moraju pripremiti za oštro povećanje cijena posebno kod trgovaca hranom (očekivanja cijena porasla su na 94,0 poena i na 68,2 poena kod ostalih trgovaca na malo).

Timo Wollmershäuser, šef za prognoze u Ifou, rekao je:

“Napad Rusije na Ukrajinu povećava ne samo troškove energije, već i cijene mnogih poljoprivrednih sirovina. Zbog toga postoji vjerovatnoća da će stopa inflacije ove godine porasti na znatno više od 5%. Njemačka nije doživjela takav skok u više od 40 godina, ne otkako se stopa inflacije popela na 6,3% nakon druge naftne krize 1981.”

Prošli mjesec, Njemačka je zabilježila stopu inflacije od 5,1 % a prognoze za mjesec Mart govore da bi ona mogla rasti na 6.3 %.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments