Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETObećan nastavak podrške udruženjima u rješavanju problema osoba s invaliditetom

Obećan nastavak podrške udruženjima u rješavanju problema osoba s invaliditetom

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović sastao se juče s predstavnicima udruženja osoba s invaliditetom Fikretom Zukom, Safetom Baković, Suvadom Zahirovićem i Semirom Balukovićem.

Na sastanku je aktuelizirano pitanje naknada koje primaju osobe s invaliditetom s federalnog nivoa, a to su lična invalidnina, dodatak za njegu i pomoć od druge osobe i ortopedski dodatak. Ta primanja nisu povećavana od 2009. godine, a u međuvremenu su više puta povećane plate, penzije, kao i ostale naknade ratnim vojnim invalidima i civilnim žrtvama rata, naročito kroz utvrđivanje dodatnih prava.

– Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike odnosno Vlade FBiH Parlament je, na oba doma, usvojio izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite 2016. godine kojima je zamrznuo osnovicu za izračunavanje prava na 274 KM i time onemogućio usklađivanje osnovice sa rastom najniže cijene rada, odnosno sa najnižom platom. Da nije došlo do te izmjene sad bi primanja osoba s invaliditetom bila veća i za 50 posto – navodi se.

Zaključeno je da je hitno potrebno pokrenuti izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, u kojem bi osnovica za izračunavanje prava osoba s invaliditetom bila vezana za najnižu platu u FBiH.

Također, detaljno se razgovaralo o položaju osoba s invaliditetom čiji je invaliditet manji od 90 posto i ne mogu ostvariti niti jedno pravo po tom zakonu. Izmjenama Zakona 2009. godine osobe sa 60 posto, 70 posto i 80 posto invaliditeta su izvedene iz prava objašnjenjem da će se njihov status i prava rješavati u kantonima. Dosad taj problem niti jedan kanton nije riješio.

Potrebno je pokrenuti inicijativu da se izmjenama navedenog zakona i te osobe uvedu u prava, da bi se bar djelimično ublažila diskriminacija koju te osobe trpe.

– Potpredsjednik Dunović je, na kraju sastanka, rekao da će nastaviti pružati podršku udruženjima u rješavanju svih pitanja bitnim za osobe s invaliditetom – saopćio je Kabinet potpredsjednika Federacije BiH.

RTV Slon/FENA

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments