Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeMAGAZIN”Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nositelji prava na zdravlje u BiH”

”Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nositelji prava na zdravlje u BiH”

Narcisi su simbol dolaska proljeća, novog života i nade te su samim tim postali i simbol dana čije je obilježavanje namijenjeno jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke i pružanju podrške svim onim ženama koje su od istog već oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje kada se radi o preventivnim pregledima, jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegovog izliječenja veća je od 95 %.Inače, prve subote proljeća obilježava  Dan narcisa.

Udruženje osoba oboljelih i liječenih od karcinoma i drugih malignih oboljenja ”Rubin” iz Hadžića, uzelo je aktivno učešće u projektu ”Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nositelji prava na zdravlje u BiH”.

„Projekat se implementira zajedno sa italijanskim udruženjem  RE.TE kao i saradnji s institucionalnim partnerima i nevladinim sektorom. Partnerska nevladina organizacija u BiH je ”Think Pink – Zajedno smo jedno” i deset ženskih organizacija, odnosno udruženja koje se bave zdravljem žena među kojima je i naš „Rubin“ koji već više godina provodi akcije koje se odnose na prevenciju raka dojke. Sveukupni cilj inicijative je omogućiti liječenje bolesti karcinoma ženskih organa u Bosni i Hercegovini gdje su učestalost ovih oboljenja i smrtnost tri puta veći u odnosu na zemlje Europe iako u BiH postoje mogućnosti za liječenje.“ – rekla je Esma Šehić, predsjednica Udruženja Rubin.

Skrining program za karcinom dojke je jedina metoda ranog otkrivanja bolesti, u fazi kada je uspješnost liječenja veoma velika. Skrining program je namijenjen zdravim ženama, odnosno ženama koje nemaju simptome bolesti, a sam pregled se vrši kako bi se očuvalo zdravlje žena i karcinom otkrio na vrijeme, te u konačnici povećala stopa preživljavanja osoba oboljelih od karcinoma dojke. Pojednostavljeno, skrining programom se vrši snimanje dojki na mamografskom aparatu, i namijenjen je ženama određene dobne grupe u rasponu od 50 do 69 godina, prema trenutnim smjernicama, a odnosi se na žene koje su prema godinama života u rizičnoj grupi za obolijevanje od karcinoma dojke.

„Naša uloga kao civilnog društva jeste između ostalog i edukovati žene i širu javnost generalno o screening programu, šta to zapravo znači i da je veoma važno da se žene odazovu na pregled i učestvuju, ukoliko je screening program za karcinom dojke pokrenut. Mi kao udruženje koje se bavi pitanjima ženskog zdravlja se zalažemo za uvođenje skrining programa u cijeloj Bosni i Hercegovini kao jedinog načina ranog otkrivanja oboljenja, u skladu sa EU smjernicama i procedurama za provođenje programa.“  – rekla je Šehić te dodala da u Bosni i Hercegovini, sistem zdravstvene zaštite je decentraliziran, te ne postoji nacionalni screening program za karcinom dojke.

„U dva kantona screening program karcinoma dojke se provodi, što je od izuzetnog značaja, te smo mi veoma zadovoljni da su isti pokrenuti, i u budućnosti mogu biti primjeri dobre prakse za pokretanje skrining programa za ostale administrativne nivoe u našoj državi.“ – dodala je Šehić

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments