Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeBIZNISPočela sjetva na 1.400 dunuma širom BiH: Očekuju se stotine tona žita...

Počela sjetva na 1.400 dunuma širom BiH: Očekuju se stotine tona žita i kukuruza

Za akciju proljetne sjetve na nivou Rijaseta IZ u BiH zainteresirano je 18 Medžlisa IZ iz svih dijelova države. Prema riječima Asmira Neimarlije, šefa Odjela za projekte u Vakufskoj direkciji BiH, u okviru proljetne sjetve bit će obrađene približno iste površine zemljišta, kao i u periodu pandemije kada su ove aktivnosti intenzivirane.

Zbog brige za stanovništvo u periodu poremećaja na tržištu, preporuku za ovu akciju dao je Reisu l ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović.

Radi se o oko 1.400 dunuma zemljišta na području MIZ Bijeljina, Ustikolina, Rogatica, Kiseljak, Prijedor, Modriča, Derventa, Bosanska Krupa i drugih, a kulture su krompir, kukuruz, zob i ostale koje su aktuelne u proljetnoj sjetvi.

Direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović kaže za „Avaz“ da je cilj iskoristiti sve raspoložive vakufske parcele, na kojima je moguće zasijati proizvode potrebne u svakodnevnoj ishrani stanovništva.

– Poznato je da IZ u BiH raspolaže sa velikim površinama plodne zemlje, prije svega oranica, koje na ovaj način želimo staviti na raspolaganje stanovništvu. Želimo proizvesti što više, a još uvijek se precizno ne bavimo načinom distribucije – kaže Zajimović.

On podsjeća da su značajne količine poljoprivrednih proizvoda ranije plasirane medresama, bolnicama, vrtićima i drugim ustanovama. Korištenje vlastitih resursa od ogromnog je značaja u vremenu poskupljenja, rata u Ukrajini i ovisnosti od uvoza.

– Bolje je proizvesti što više, nego čekati da se kriza dodatno iskomplicira, pa onda tražiti rješenje. Pametni ljudi rješenja traže unaprijed. Osim efekata kroz ono što proizvedemo, jako je važno i što se narod vraća zemlji, onome što nikada neće izdati. Vraća se navikama koje smo imali. Mislim da naš narod shvata da je bolje ne očekivati sve sa polica u tržnim centrima, jer znamo kakav je osjećaj kada se one isprazne – ističe Zajimović.

Avaz

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments