Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPočeo sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske

Počeo sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske

Uz posredovanje Turske jutros je počeo trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske, koji se održava u turskom gradu Antaliji na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF).

Trilateralni sastanak se održava u hotelu Regnum Carya.

Rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu i doveo do ozbiljnih finansijskih sankcija Moskvi. Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je oko dva miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

U cilju zaustavljanja rusko-ukrajinskog rata, strane su dosad održale tri runde pregovora u Bjelorusiji, ali su nesuglasice ipak nastavljene. Na posljednjem sastanku dogovoren je privremeni prekid vatre radi evakuacije civila.

Turska je prije rata kao i nakon početka ruskih napada nudila da bude posrednik za postizanje rješenja kroz dijalog između Rusije i Ukrajine.

U sklopu ovih inicijativa, predstavnici dvije države su se dogovorili da se njihovi ministri vanjskih poslova uz posredovanje Turske sastanu na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF).

federalna.ba/AA

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments