Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPolicija zabranila održavanje skupa Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu

Policija zabranila održavanje skupa Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu

FOTO: DNEVNI LIST

Policijska stanica Višegrad donijela je rješenje o zabrani javnog okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta u skladu sa članom 13 Zakona o javnom okupljanju.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, u razgovoru u emisiji Stav na televiziji K3 koja je sinoć emitovana, komentarisao je okupljanje Ravnogorskog pokreta te pojasnio zbog čega se ono ne može održati.

– Oni svake godine pokušavaju održati skup u Višegradu i obilježiti neke svoje dane za koje smatraju da su im bitni. Protekle godine skupovi nisu održani upravo zbog pandemije, nismo mogli dozvoliti skupove takve vrste. Međutim, ove godine su ponovo izrazili želju da se okupe i održe takav skup, svakako smo odmah iz Federacije Bosne i Hercegovine dobili negativne poruke putem medija o tome da četnici nisu rado viđeni na bilo kakvim skupovima i postrojavama, da je to loša poruka, da narušava sigurnost, da građani bošnjačke nacionalnosti ne mogu sa tim da se pomire, da se osjećaju ugroženim – kazao je Lukač.

Rekao je da je imao sastanak sa nekim od predstavnika pokreta te da im je predložio da odustane od skupa te da nije trenutno trenutak za to.

– S obzirom na situaciju u okruženju, regionu, cijeloj Evropi gdje imamo i ratna dejstva, gdje mnogi ljudi gledaju nekim očima straha, pa evo u BiH imamo prisustvo snaga EUFOR-a koji se kreću tom teritorijom naoružani, gdje nam lete avioni iznad glave. Mislim da u tim trenucima održavanje radikalnog skupa nije potrebno i da će se poslati samo pogrešna poruka. To bi bilo samo dizanje tenzija iz RS, a mi u RS ne smijemo nikome dozvoliti da ugrozi bilo koga, ni svojom pojavom, izjavama ili koreografijama. Zadatak policije RS jeste da održava sigurnost svih građana bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Mogu razumjeti i građane bošnjačke nacionalnosti kako se osjećaju kada u Višegradu vide pripadnike Ravnogorskog pokreta u uniformama i sa zastavama.Ne mogu to crnonaklono gledati i ne osećati se ugroženim – poručio je Lukač.

Osudio skup u Bužimu

Lukač je također u razgovoru osudio i skup u Bužimu zbog kojeg je ranije u Tužilaštvu BiH pokrenuo postupak.

– Na teritoriji Federacije BiH dešavaju se i skupovi koji su veoma radikalni i sa kojeg su poslane veoma loše poruke, bili su i Popovići. Prisustvovali su naoružani i neki inspektori iz MUP-a i mislim da trebaju biti sankcionisani zbog toga. Bilo je čak i pucanja na tim skupovima i sve su to bile loše poruke i naravno da su mediji i građani RS na to reagovali i tražili da se sve to procesuira – zaključio je Lukač.

Javno okupljanje Ravnogorskog pokreta bilo je najavljeno 13. marta ove godine u mjestu Draževina u Dobrunskoj Rijeci u općini Višegrad.

Avaz.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments