Subota, 21 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPoljoprivrednici na mukama: "Niko više neće raditi cijeli dan za 50 KM"

Poljoprivrednici na mukama: “Niko više neće raditi cijeli dan za 50 KM”

Sezonski poslovi na livadama i u voćnjacima polako počinju, ali brojni poljoprivrednici, usprkos dnevnici koja nikad nije bila viša, i dalje muku muče s nedostatkom radne snage. Dnevnica koja se u prosjeku kreće od 40 do 100 KM, obrok, piće i prevoz, dodaju, izgleda nisu dovoljan motiv.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da je sada sezona orezivanja voća, te da imaju veliki problem s nedostatkom kvalificirane radne snage, koja treba da zna da radi taj posao, pišu Nezavisne. 

Uvoz radnika

“Mi za ovaj posao moramo uvoziti radnike iz Srbije i dnevnice plaćamo između 80 i 100 KM, plus hrana i smještaj”, kazao je Dojčinović i ističe da bi, da nemaju radnike iz susjedne države, teško na vrijeme stigli odraditi taj dio posla, koji je najbitniji u voćarstvu. Pojasnio je da u voćarstvu tokom čitave godine imaju potrebu za sezonskim radnicima, ali isto tako imaju problem i s manjkom radnika.

“Za mjesec dana krećemo s ukidanjem viška plodova, jer svako stablo mora da ima između 80 i 120 plodova, i tada imamo potrebu za velikim brojem radnika, ali ih je jako teško naći i pored dnevnice od 50 KM”, ističe Dojčinović i dodaje da moraju čak i 50 kilometara da idu po radnika koji bi došao da radi u voćnjaku. Pojasnio je da je prošle godine u svom voćnjaku imao čak i radnike iz Turske te da će i ove godine biti prinuđeni da uvoze radnike iz trećih zemlja.

Da je godinama unazad povrtlarima jedan od najvećih problema manjak radne snage, kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara u RS.

Dnevnice 40-50 KM 

“Mi nemamo potrebe za radnicima u velikom broju kao voćari, ali imamo u kontinuitetu tokom cijele godine, gdje nam je potrebno po nekoliko radnika. Dnevnice budu 40 do 50 KM za fizički rad, od sedam ujutru do sedam navečer, a uključeni su dva obroka i dvije kafe”, rekao je Mastalo. Istaknuo da je do mlade radne snage teško doći i da oni masovno odlaze vani te da su radnici u povrtlarstvu obično stariji ljudi. “Mi povrtlari se opredjeljujemo da nabavljamo strojeve koje bi mogle zamijeniti radnike, tražimo polovne strojeve u inozemstvu, jer nemamo mogućnosti nabaviti nove”, rekao je Mastalo.

Smanjenje proizvodnje 

Ocjenjuju da proizvodnju ne bi smiju proširivati jer stalno muče muku s radnom snagom, ali nastoje da sačuvaju ljude koji na istim gospodarstvima rade već godinama. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da RS godinama muku muči s manjkom sezonskih radnika, ali da je to posebno izraženo u voćarstvu i povrtlarstvu. “Upravo će poljoprivrednici biti prinuđeni da smanjuju proizvodnju zato što nema tko da radi na njivama i u voćnjacima”, kazao je Marinković. Da je svake godine sve manje radnika koji bi radili na njivi, kaže i Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine. “Ma i pored dobre dnevnice koju dajemo sezoncima, ne možemo ih naći, neće nitko više da radi za 50 KM cijeli dan”, kazao je Radić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments