Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPoljoprivrednicima u FBiH 1,4 miliona litara dizela

Poljoprivrednicima u FBiH 1,4 miliona litara dizela

Vlada FBiH je, danas donijela odluku o davanju na trajno korištenje poljoprivrednim proizvođačima dizel gorivo u količini od 1.400.000 litara iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi, bez naknade.

Oni će dobiti 50 litara goriva po hektaru, a prema službenim spiskovima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i županijskih vlada, radi hitne intervencije izazvane rastom cijena energenata na tržištu FBiH.

“Ovu podršku mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači koji su u prošloj godini ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnom ili kantonalnom nivou, a koji su ažurirali podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, te prijavili proizvodnju u 2022. godini”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Dodaju da maksimalan iznos podrške ne može biti veći od one ostvarene za broj hektara obrađene površine u 2021. godini, te da sredstva neophodna za realizaciju ove odluke bit će osigurana iz tekuće rezerve Vlade FBiH.

Za realizaciju odluke Vlada je zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalno ministasrtvo financija, svatko u okviru svojih nadležnosti.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.

“Ova odluka je donesena nakon što je Vlada FBiH ranije usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, s prijedlogom mjera i zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi da pripremi prijedlog odluke s ciljem provođenja mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti o podjeli dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima u FBiH zbog izuzetno teške i vanredne situacije izazvane rastom cijena energenata”, kazali su uz Vlade FBiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments