Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPovećana potražnja kalijum joda, zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem

Povećana potražnja kalijum joda, zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem

Nakon izrečenih prijetnji nuklearnim napadom Vladimira Putina, građani širom Evrope pohrlili su u apoteke tražeći kalijumov jod. U apotekama na području Tuzlanskog kantona je također povećan interes građana za jodom. Naime, tablete kalijumovog joda su jedna vrsta zaštitite od zračenja ako uslijed rata u Ukrajini dođe do ispuštanja radijacije iz nuklearnih elektrana. Farmaceuti apeluju da se građani ne bi trebali samoinicijativno i na svoju ruku upuštati u nabavku joda. Kod nas se jod ne može kupiti bez recepta.

Nakon što su ruske nuklearne snage stavljene u visok stepen pripravnosti, strah od nuklearnog napada je zahvatio čitav svijet. U evropskim i zemljama regije primjetna je velika potražnja u apotekama, tableta kalijumovog jodida koje se uzimaju u slučaju teških nuklearnih nesreća i zračenja. Kako doznajemo u apotekama u TK, građani već nekoliko dana dolaze u potrazi za tabletama joda.

Stručnjaci ističu da je kalijum jodid predviđen za osobe u radijusu od 15 i 20 kilometara od mjesta eventualne nuklearne katastrofe. U apotekama kažu da to nije lijek koji se kupuje, i da nema smisla da se uzima bez opravdanog razloga.

Nakon nuklearnih katastrofa, Svjetska zdravstvena organizacija propisala je protokole u slučaju takvog djelovanja. Ljekari i farmaceuti poučuju da nema potrebe samoinicijativno nabavljati kalijev jodid,  jer u slučaju radiološkog incidenta koji uključuje radioaktivni jod, distribucija tableta kalijum jodida treba da bude kritičan dio nacionalnog odgovora na katastrofu.

RTVTK

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments