Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPredsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španije...

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom

Razgovarano je o aktuelnoj krizi u Bosni i Hercegovini izazvanoj unilateralnim postupcima vlasti entiteta RS protiv Daytonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je kazao da su od najveće važnosti podrška i pojačani angažman NATO saveza i EU za očuvanje stabilnosti i provedbe mira u Bosni i Hercegovini, te osiguranje napretka.

Kazao je da je potrebno snažno se suprotstaviti retrogradnim snagama koje dovode u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine kroz pokušaje unilateralnog preuzimanja nadležnosti državnih institucija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je podcrtao da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU bilo od izuzetnog značaja za stabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini, te zamolio Vladu Kraljevine Španije za podršku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da Bosna i Hercegovina ima obavezu da uskladi svoj Ustav i Izborni zakon sa zahtjevima iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali da se izbori u Bosni i Hercegovini, kao i u proteklim izbornim ciklusima, moraju održati na temelju važećeg izbornog zakonodavstva, jer je iskazivanje demokratske volje građana temeljni uslov stabilnosti.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments