Ponedjeljak, 16 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPročitajte koje firme su nelegalno povećavale cijene proizvoda u Federaciji BiH

Pročitajte koje firme su nelegalno povećavale cijene proizvoda u Federaciji BiH

Federalna uprava za inspekcijske poslove u proteklom periodu ima mnogo posla. S obzirom na česte promjene cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata širom zemlje, ova institucija zadužena je da vrši pojačane kontrole i da kažnjava one koji ne poštuju ograničenje marži.

Takvih je u proteklom periodu bilo mnogo, a u periodu od 15. februara do 13. marta ove godine kod 14 subjekata utvrđene su nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marži.

Subjekti nadzora (pravna lica) kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene Odluke su:

Konzum d.o.o. Sarajevo
Hoše komerc d.o.o.
Amko d.o.o. Sarajevo
FO d.o.o. Sarajevo
Bingo d.o.o. Tuzla
Pažin d.o.o Stolac
Mercator d.o.o. Sarajevo
N. Marketi d.o.o. Konjic
Voće promet d.o.o. Konjic
Mepromex d.o.o. Zavidovići

Robot general commerce d.o.o. Sarajevo
Feko Sale d.o.o. Zenica
Best d.o.o. Travnik
Belamionix d.o.o Brčko – Tuzla

“Nadzor nad radom navedenih trgovaca vršen je na osnovu predstavki građana, te su nadležni federalni inspektori utvrdili nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, za što su/ili će biti pokrenuti postupci utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti”, kazali su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Utvrđeno je da će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM kazniti za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena. Za radnju iz stava(1) člana14. Zakona o kontroli cijena, utvrđeno je da će se za prekršaj kazniti odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 2.500 KM.

Subjekti nadzora (fizička lica) kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene Odluke su:

TR Salihović Konjic
TR Jurišić Mostar
TR Mrki Zenica

“Za utvrđene nepravilnosti u primjeni Odluke su/ili će se pokrenuti postupci utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti. Što se tiče novčanih kazni, na osnovu člana 14. Zakona o kontroli cijena utvrđeno je da će se fizičko lice, za prekršaj iz stava(1) člana 14. ovog Zakona kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM”, poručili su iz FUZIP-a

Odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate Vezano za kontrolu Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, u periodu od 15 .2. do 13. 3. 2022.godine, utvrđene su nepravilnosti u primjeni ove Odluke kod 19 subjekata nadzora, za što su/ili će biti pokrenuti prekršajni postupci radi utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti.

Subjekti kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene Odluke su:

Petrol BH Oil d.o.o. Sarajevo
Energopetrol d.d. Sarajevo
Holdina d.o.o Sarajevo
Kameni Petrol d.o.o. Kakanj
Kakanj Petrol d.o.o. Kakanj
Trgošped d.o.o. Kakanj
Hifa Petrol d.o.o. Sarajevo
Hifa Oil d.o.o. tešanj
Gazprom d.o.o. Sarajevo
EOL Petrol d.o.o. Sarajevo
TI Oil d.o.o. Nova Bila
Tarik Oil d.o.o. Sarajevo
Selex d.o.o. Mostar
Oil AC d.o.o. Mostar
Circle International d.o.o. Čitluk
ZE Trans d.o.o. Zenica
BST Oil d.o.o. Bijeljina – Mostar
Mark Petrol d.o.o. Kiseljak
WIN Prom d.o.o. Kiseljak

“Nadzor nad radom navedenih distributera naftnih derivata vršen je na osnovu predstavki građana i izvještaja sa sistema IS NK PND Federalnog ministarstva trgovine, te je utvrđeno 49 nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Kod nekih subjekata nadzora utvrđeno je više nepravilnosti shodno broju benzinskih stanica na području Federacije BiH”, kazali su iz FUZIP-a.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena (član 4.). Za radnju iz stava 1. ovog člana kaznit će se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 2.500 KM.

Klix.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments